Контракти.ua

310  —  30.12.23
Мобілізація в Україні: чи можна призвати одночасно пів мільйона осіб – пояснення колишнього військового прокурора
Мобілізація в Україні: чи можна призвати одночасно пів мільйона осіб – пояснення колишнього військового прокурора

Тотальна мобілізація була можливою лише на початку повномасштабного вторгнення РФ.

Запланована на 2024 рік мобілізація в Україні не передбачає одномоментного призову сотень тисяч чоловіків, оскільки для цього потрібно мати відповідні ресурси. Пише ТСН. 

На цьому наголосив колишній головний військовий прокурор України Віктор Чумак в ефірі телеканалу “Еспресо”.

"Мобілізація не передбачає одномоментного призову пів мільйона, мільйона, 3-5 мільйонів – це неможливо, для цього потрібно мати відповідні ресурси з озброєння, із забезпечення технікою, матеріальними засобами. Ось це потрібно донести людям, що оці питання неможливі, є закони, за якими працюють, і принципи, за якими працюють мобілізаційні процеси, саме навколо них потрібно будувати закон”, – пояснив він.

За його словами, завдання мобілізації полягає в тому, щоб підтримувати стан боєздатності об'єднаних частин – тобто поповнювати втрати й мати відповідні резерви.

“Якщо ми збираємося рік бути в цій стратегічній обороні, то резерв може бути трохи менший, якщо Генштаб планує якісь наступи, то цей резерв має бути трохи більший. З цього всього формуються мобілізаційні завдання", – зауважив Віктор Чумак.

Експрокурор підкреслив, що тотальна мобілізація відбувалася лише на початку повномасштабної агресії РФ в Україні, коли одразу до війська долучилося дуже багато людей.

Нагадаємо, співробітники Територіальних центрів комплектування не повинні виписувати повістку у громадських місцях, якщо громадянин має із собою облікові документи.