Контракти.ua

414  —  29.12.23
“Залізний генерал” не стримався: гучні заяви Залужного про мобілізацію
“Залізний генерал” не стримався: гучні заяви Залужного про мобілізацію

Головнокомандувач Валерій Залужний відреагував на новий законопроєкт про мобілізацію.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний вперше від початку повномасштабної війни вийшов на пресконференцію. Головком зробив низку гучних заяв і звернувся до українців щодо мобілізації.

Про всі подробиці закритого брифінгу розповіла в ексклюзивному сюжеті для TSN.ua журналістка Вікторія Гнатюк.

Кого призиватимуть?

Правила мобілізації все нові й нові. Призивати хочуть вже не лише осіб із 3 групою інвалідності, а й із другою, принаймні так стверджує нардепка Безугла, а посилається вона на нібито документ із підписом головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Які діагнози включає ІІІ група інвалідності?

Хоча в пояснювальній записці навпаки – людей із 1 та 2 групами призивати не збираються. Але наразі розберемося із 3 групою – які діагнози до неї входять та хто, ймовірно, втратить відстрочку, якщо рішення про призов осіб із 3 групою інвалідності таки ухвалять. Знову ж таки, посилаємося на постанову Кабміну №10 від 2015 року. Список довжелезний, але візьмемо основне.

Отже, до 3 групи інвалідності входять люди, які мають єдину нирку, яка функціонує, мають сліпоту на одне око або взагалі відсутнє одне око, не мають однієї легені, мають кардіостимулятор у серці, який функціонує. А також до цієї групи входять люди, які мають дефект щелепи чи твердого піднебіння, якщо протезування не забезпечує жування й ковтання та призводить до помірно вираженого дефіциту ваги тіла, рубці й дефекти обличчя, які не піддаються хірургічно-косметологічній корекції, карликовість зі зростом нижче 130 сантиметрів у чоловіків і 120 сантиметрів у жінок, параліч кисті за неефективності фізичної реабілітації та ще кілька десятків абсолютно різних хвороб. Звісно, наразі невідомо, чи дійсно з такими тяжкими хворобами можуть мобілізувати, чи й тут буде виділена якась певна категорія.