Контракти.ua

318  —  29.12.23
Десятки років: коли Росія зможе замінити знищений ЗСУ корабель "Новочеркаськ"
Десятки років: коли Росія зможе замінити знищений ЗСУ корабель

У Росії наразі є можливість виробництва великих десантних кораблів оновленого проєкту.

Росія має можливості виробляти великі десантні кораблі оновленого проєкту вартістю 300 мільйонів доларів. Проте на побудову судна потрібен час – відновити втрачені кораблі вони зможуть лише до 2036 року. Пише ТСН. 

Про це в ефірі телеканалу “Еспресо” розповів головний редактор Defence Express Олег Катков.

За його словами, вартість знищеного українськими військовими десантного корабля “Новочеркаськ” становить 85 мільйонів доларів. Проте це ціна за судно, яке було поставлене на воду ще 1987 року.

“Така калькуляція вартості, можливо, дійсно має під собою підґрунтя, але в питанні озброєння правильніше рахувати ціну заміни”, – підкреслив головний редактор Defence Express.

Він зазначає, що в Росії наразі є можливість виробництва великих десантних кораблів оновленого проєкту, зокрема – на суднобудівному заводі "Янтар" у Калінінграді.

Наприклад, корабель “Петр Моргунов” став РФ у 280 мільйонів доларів з урахуванням інфляції.

“В разі оновленої версії, яка більша, то йтиметься точно про понад 300 мільйонів доларів за один корабель, але окрім вартості, необхідно ще й рахувати час, тому що він також є доволі значним ресурсом. Якщо враховувати, що це вже третій великий десантний корабель, який знищили Збройні сили України в Чорному та Азовському морях, то це означає, що ще два наступні будуть передані замовникові не раніше 2035-2036 років”, – наголосив Олег Катков.

Нагадаємо, що втрата російськими загарбниками великого десантного корабля (ВДК) "Новочеркаськ" суттєво вплине на спроможність проводити висадження десанту.