Контракти.ua

307  —  26.12.23
НБУ прогнозує подальше зниження облікової ставки
НБУ прогнозує подальше зниження облікової ставки

Більшість членів Комітету монетарної політики Національного банку України бачать можливість для зниження облікової ставки на 1-2 відсоткових пункти протягом 2024 року.

Про це інформує Нацбанк за підсумками дискусії членів комітету.

Водночас кілька членів комітету вважають, що, попри можливості, ставку доцільно зберегти на наявному рівні (з 15 грудня 15%. – Ред).

Однак більшість впевнені, що якщо макроекономічна ситуація розвиватиметься близько до базового сценарію і реалізації ключових негативних ризиків вдасться уникнути, НБУ зможе продовжити цикл пом'якшення процентної політики.

"Важливою передумовою цього є, зокрема, відновлення ритмічності надходження зовнішньої допомоги", – повідомили в НБУ.

Члени комітету погодилися, що в умовах війни Нацбанк має діяти обережно, щоб не підірвати макрофінансову стабільність. Зокрема, регулятор зобов'язаний підтримувати привабливість гривневих інструментів і активів для заощаджень з метою забезпечення курсової стійкості та помірної інфляції.

"З огляду на це, простір для подальшого зниження облікової ставки незначний. Декілька з учасників дискусії зазначили, що це максимум 1-2 в.п. протягом 2024 року. Натомість, на думку кількох інших членів КМП, доцільним буде збереження облікової ставки незмінною протягом наступного року", – зазначено в релізі регулятора за підсумками дискусії.

Статьи по теме
НБУ пояснив, що дозволило втримати гривню попри зростання попиту на валюту
НБУ пояснив, що дозволило втримати гривню попри зростання попиту на валюту

У вересні 2024 року чистий попит на іноземну валюту в Україні зріс, реагуючи на сезонні чинники. Водночас значна міжнародна допомога у серпні дозволила збільшити продаж валюти для компенсації дефіциту.
вчера, 17:06 — 177

Зростання реальних зарплат українців сповільнилося: у чому причина
Зростання реальних зарплат українців сповільнилося: у чому причина

Брак робочої сили зумовлює високі темпи зростання номінальних зарплат в Україні. Водночас через вищу інфляцію зростання реальних зарплат сповільнилося.
вчера, 16:05 — 181

МВФ готує транш для України
МВФ готує транш для України

Рада директорів МВФ розгляне питання про виділення траншу для України на 1,1 млрд доларів. Рішення буде ухвалено до осінніх зустрічей МВФ та Світового банку, які відбудуться 21-26 жовтня.
04.10 — 168