Контракти.ua

260  —  26.12.23
Чорновіл переміг би Кравчука на перших виборах 1991 року, якби вони відбулися зараз
Чорновіл переміг би Кравчука на перших виборах 1991 року, якби вони відбулися зараз

Перші президентські вибори 1991 року: як українці прогол

 

Якби українці могли повернутися у 1991 рік, то замість Леоніда Кравчука вони обрали би президентом В'ячеслава Чорновола.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані опитування КМІС.

Як зазначають соціологи 1 грудня 1991 року в Україні відбулися перші вибори президента. Серед шести кандидатів майже 62% набрав Кравчук (найбільше у всіх регіонах, крім трьох областей Галичини), а Чорновіл набрав трохи більше 23%.

Серед нинішніх українців зараз би 74% проголосували за Чорновола, а за Кравчука віддали би свій голос 13%. У перерахунку до тих, хто голосував би і визначився з вибором, 86% голосів було би подано за Чорновола, 14% - за Кравчука.

Зокрема, серед респондентів, які дійсно в 1991 році мало право голосу (зараз це люди у віці 50 років і старше) 81% проголосували б за Чорновола і 10% - за Кравчука.

У всіх регіонах більшість населення проголосували б за Чорновола. Відносно найбільше - на Заході (86% серед усіх респондентів) і в Центрі (80%). Водночас на Півдні 58% серед усіх респондентів підтримали б Чорновола (Кравчука - 17%), на Сході - 63% (Кравчука - 28%).

Коментар КМІС

Як зазначив заступник директора КМІС Антон Грушецький, Україні пощастило, що з кінця 1980-х років реально був інтенсифікований процес переосмислення своєї історії та свого місця у світі. Попри окремі бар’єри (зокрема, агресивні намагання вплинути з боку наших "сусідів"), цей процес не припинявся у всі подальші роки.

"Багато хто при цьому критикує українців за інертність мислення і що прийняття ряду істин (наприклад, роль Росії в історії України) зайняло занадто тривалий час. Проте суспільства - це дуже складні системи, які функціонують у конкретних контекстних історичних умовах", - вважає він.

За його словами, важко однозначно говорити, як би змінилася доля України, якби вибори в 1991 році виграв Чорновіл: можливо, ми би дійсно тоді зараз були більш схожими на Польщу чи країни Балтії.

"У будь-якому випадку потрібно пам’ятати, що Україна змогла пройти бурхливий і складний період з 1990-х років, а серед населення поступово кристалізувалося самоусвідомлення як єдиної української політичної нації. Саме тому Росія не змогла знищити Україну в 2014 році, тому що Україна вже відбулася як держава у головах українців. І саме тому Росія не зможе перемогти Україну і зараз", - сказав Грушецький.

Опитування було проведене 29 листопада - 9 грудня 2023 року серед 1031 респондентів в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок.

Нагадаємо, у 2020 році серед всіх президентів незалежної України 20% українців вважали кращим Леоніда Кучму. Ще 16% відповіли, що кращим президентом є Володимир Зеленський. Крім того, 13% назвали кращим президентом Леоніда Кравчука, 12% - Петра Порошенка, 9% - Віктора Януковича, 6% - Віктора Ющенка. Водночас 14% відповіли, що жоден з них не був кращим, ще 10% - не змогли відповісти.