Контракти.ua

381  —  22.12.23
Financial Times: Що якщо Росія переможе?
Financial Times: Що якщо Росія переможе?

Захід заграє з ідеєю дозволити Володимиру Путіну отримати Україну. Нещодавно обіцяна західна допомога країні скоротилася майже на 90% порівняно з минулим роком, ще до того, як США і ЄС не змогли схвалити цього місяця виділення додаткових коштів, підрахували в Інституті світової економіки в Кілі. Виборцям, яких підбурюють пропутінські ультраправі, набридла війна в Україні. Захід, після 18-місячної перерви, відновлює своє 15-річне умиротворення путінської агресії. Сценарій "якщо Росія переможе" стає все більш правдоподібним. Ось як це може виглядати:

1. Росія чинить над українцями жахливе правосуддя переможця. Це не спекуляція. Це саме те, що росіяни вже робили в Україні: масові страти, кастрації, зґвалтування, тортури і викрадення дітей. Згадайте російські списки українських громадських діячів, які мали бути "прибрані" ще до вторгнення.

Партизанські напади українських повстанців спровокували б ще більше російських репресій. Мільйони українців втечуть на захід, цього разу назавжди. Пам'ятайте, що прибуття 1,3 млн біженців у 2015 році сприяло активізації ультраправих у Європі.

2. На заході України може вижити вільна держава, пише колишній британський дипломат Пітер Рікеттс. Вона може навіть приєднатися до ЄС. Путіна, схоже, не надто турбує цей регіон. Але на нього можуть чекати повторні російські атаки, незалежно від того, які "договори" були підписані. Росія постійно порушувала Мінські угоди після 2014 року. Коток російського наступу буде захоплювати території, коли це буде можливо.

3. Путін контролюватиме майже чверть світового експорту пшениці. Він вже перейшов від газу як зброї до продовольства як зброї.

4. Успіх Путіна заохотить країни, зацікавлені у вторгненні в сусідню державу: Китай, Венесуелу, Азербайджан і, звичайно, Росію. Дара Массікот з Фонду Карнегі за міжнародний мир: "Кожного разу, коли росіяни думають, що вони "перемогли" в конфлікті під керівництвом Путіна – Грузія 2008, Україна 2014, Сирія 2015 – вони дізнаються щось про нас... стають надмірно впевненими у своїх силах і через кілька років намагаються проводити більш масштабні і сміливі операції". Ймовірне створення української армії у вигнанні, яка б здійснювала вилазки з європейських країн, ще більше стимулювало б російські напади на ці місця.

Путін вже побудував економіку війни. Його армія оновила свої методи на десятиліття менш ніж за два роки. Його населення показало, що витримає навіть велику війну. Чому б не продовжувати відкушувати шматки від сусідніх держав? Прихильник Путіна Віктор Орбан мав би замислитися над тим, що Угорщина межує з Україною.

5. Дискредитований НАТО зіткнеться зі своїм найбільшим випробуванням. НАТО і ЄС є, можливо, найсильнішими багатонаціональними альянсами, що залишилися в націоналістичному світі. Путін прагне довести, що вони не витримають.

Якщо він нападе на країни Балтії, НАТО, ймовірно, відправить туди війська. Але чи надовго? Як тільки кілька сотень західних солдатів повернуться мертвими, ультраправі партії вимагатимуть "миру", маючи на увазі нездійсненні мирні договори з Путіним. Західні країни могли б відступити, заявивши, що вони виконали своє зобов'язання за статтею 5 договору НАТО боротися за союзника. Ніхто не захоче ескалації до ядерної війни.

Стаття 5 не є священною. Інші міжнародні угоди – від Конвенції ООН проти катувань до правил ЄС щодо бюджетного дефіциту - регулярно порушуються безкарно. Російська армія в Україні, ХАМАС та ізраїльська армія в Газі нещодавно порушили міжнародне право перед камерами. У будь-якому випадку, два стовпи так званої "міжнародної спільноти" – британський уряд і майбутня адміністрація Трампа – схоже, покінчили з міжнародними договорами. Дональд Трамп сказав (за словами його колишнього радника з національної безпеки Джона Болтона): "Мені насрати на НАТО", і, будучи президентом, часто погрожував вийти з нього.

Американці і західні європейці відчувають себе захищеними: Путін не прийде по них. Не дивно, що деякі східноєвропейські чиновники почали роздумувати про те, щоб напасти на Росію першими, замість того, щоб просто сидіти і чекати, поки вона нападе на них. Більш ймовірний сценарій: багато європейських країн витрачають величезні кошти на оборону, відновлюють призов до армії та інвестують у ядерну зброю, дозволяючи при цьому Путіну залякувати себе.

Знехтувати Україною – це вибір. Але є альтернатива. Росія має низькотехнологічну економіку розміром з Канаду. Європейці могли б допомогти Україні протистояти Путіну, навіть якщо Трамп відмовиться. Нам довелося б швидко розбудовувати нашу оборонну промисловість, але зусилля, які вимагалися б від нас, були б мізерними порівняно з російськими. Нам також потрібно буде замінити американську допомогу Україні – 71,4 млрд євро за перші 21 місяць війни, згідно з даними Інституту Кіля, або 40,8 млрд євро в річному обчисленні. Це 70 євро на рік на кожного європейського громадянина НАТО. Ми могли б їх знайти, якби захотіли.

Переклад: Сергій Громенко

Статьи по теме
Білий дім розповів, якого озброєння зараз найбільше потребує Україна
Білий дім розповів, якого озброєння зараз найбільше потребує Україна

У Білому домі заявили, що засоби протиповітряної оборони наразі є пріоритетом для України.
вчера, 13:30 — 155

Про американську допомогу, послідовність і принциповість
Про американську допомогу, послідовність і принциповість

Юрій Богданов: Ми шпиняємо наших партнерів за втрачені 7 місяців щодо життєво необхідної для України допомоги. Ці 7 місяців не встигли призвести до по-справжньому катастрофічних наслідків. Але негативний вплив і на лінію фронту, і на Сили оборони, і на моральних дух в тилу, і на загальну атмосферу навколо війни не треба заперечувати.
25.04 — 190

Напад Росії на НАТО закінчиться поразкою Москви, - Сікорський
Напад Росії на НАТО закінчиться поразкою Москви, - Сікорський

Напад Росії на НАТО закінчиться поразкою Москви, але Північноатлантичний альянс має посилити свою оборону.
25.04 — 177