Контракти.ua

467  —  14.12.23
В Нацбанку пояснили останнє знецінення гривні
В Нацбанку пояснили останнє знецінення гривні

Голова Нацбанку Андрій Пишний розповів про невелике ослаблення гривні останніми днями та пояснив його сезонними факторами.

Про це він заявив на пресбрифінгу щодо облікової ставки НБУ.

"Наразі ми є свідками вже звичайного в довоєнний час для нас процесу сезонності, коли під кінець року потреба у валюті зростає. Відбувається освоєння тих витрат, які накопичуються протягом року. Зазвичай їх не встигають реалізовувати", - сказав він.

За його словами, це те, до чого Нацбанк і прагнув, перейшовши на режим керованої гнучкості курсу - повернення валютного ринку до звичайного режиму.

"Що ми спостерігаємо з боку чистого попиту щодо безготівкових операцій клієнтів: у жовтні він становив $97 млн, у листопаді - $61 млн, із третьої декади листопада ми спостерігаємо збільшення. А в грудні середній показник - $70 млн. Збільшення попиту зумовлює більш активну участь НБУ на ринку", - зазначив заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

Нагадаємо, що сьогодні правління Нацбанку ухвалило рішення щодо зниження облікової ставки з 16% до 15%.

Статьи по теме
Яким буде курс долара наступного тижня
Яким буде курс долара наступного тижня

Попри нові виклики, загальна ситуація на валютному ринку (принаймні наступного тижня) залишатиметься на попередньому рівні.
14.09 — 299

НБУ за тиждень продав на міжбанку $746 млн
НБУ за тиждень продав на міжбанку $746 млн

Національний банк України на поточному тижні (9 вересня – 13 вересня) продав на міжбанківському валютному ринку $746,45 млн.
14.09 — 177

Готівковий долар з початку року подорожчав майже на 10%
Готівковий долар з початку року подорожчав майже на 10%

Середній курс продажу готівкового долара в Україні у серпні 2024 року зріс на 0,2% до 41,43 гривні. За останній місяць зростання сповільнилося.
06.09 — 159