Контракти.ua

337  —  10.12.23
Перемога Путіна в Україні дасть сигнал іншим диктаторам нападати на сусідні країни, - Кулеба
Перемога Путіна в Україні дасть сигнал іншим диктаторам нападати на сусідні країни, - Кулеба

Якщо дозволити Росії перемогти, це підштовхне інших диктаторів влаштовувати нові війни та руйнувати демократії. Ціна їхніх перемог буде набагато вищою, ніж сьогоднішня підтримка США України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби на його сторінці в Instagram.

На думку очільника українського МЗС, якщо дозволити Володимиру Путіну досягнути успіху в Україні, це обов'язково мотивує інших диктаторів та авторитарних правителів світу нападати на сусідні держави та руйнувати демократії.

Кулеба переконаний, що ціна перемог диктаторів "була б набагато вищою для США, ніж сьогоднішня підтримка України".

Міністр підкреслив, що підтримка України з боку США не є благодійністю, а інвестицією в глобальну безпеку та процвітання американського народу, і "це нині найвигідніша інвестиція з усіх можливих".

"Варто нагадати, що Україна є однією з дуже небагатьох країн в історії, які ніколи не закликали США відправляти американських військових на свою землю. Саме Україна платить найвищу ціну - ціну життів своїх людей. Усе, що ми просимо в інших країн, - і США очолюють цю коаліцію, - дати нам необхідні засоби. А ми вже виконаємо решту завдання самі, борючись і захищаючи наші з вами спільні інтереси", - заявив Кулеба.

Проблеми з фінансовою допомогою США на оборону України

Україна опинилася на межі втрати військової підтримки США через політичні суперечки між республіканцями та демократами в Конгресі щодо нових пакетів фінансової допомоги закордонним партнерам.

1 жовтня Конгрес США ухвалив законопроект про тимчасовий бюджет. Він не передбачав фінансування військової допомоги Україні, адже таку ініціативу вирішили розглядати окремо.

Президент США Джо Байден 20 жовтня подав у Конгрес законопроєкт про 106 млрд доларів на допомогу Ізраїлю та Україні, а також на зміцнення оборонно-промислового комплексу. З цієї суми 61,3 млрд доларів пропонувалося виділити на Україну, а 14,3 млрд доларів – на Ізраїль.

Однак 2 листопада Палата представників затвердила альтернативний законопроєкт новообраного спікера Майка Джонсона, що передбачає військову допомогу обсягом 14,3 млрд доларів виключно Ізраїлю без допомоги України. Демократи в Сенаті заблокували розгляд цього документу.

15 листопада Сенат США підтримав законопроєкт про тимчасове двохетапне фінансування уряду, щоб уникнути "шатдауну" через затримку зі схваленням держбюджету на 2024 рік. У документі не передбачена допомога Україні. Наступного Джо Байден підписав цей документ.

Однак 6 грудня Сенат заблокував початок дебатів щодо пакету допомоги Байдена на 106 млрд доларів.

Білий дім готовий піти на компроміси з республіканцями щодо посилення правил перетину кордону для мігрантів, щоб отримати голоси республіканців для затвердження допомоги Україні.

У Конгресу лишився тиждень до різдвяних канікул, щоб затвердити фінансування на оборонні потреби для України. Поки що Вашингтон не може гарантувати майбутні поставки зброї нашій країні.

Статьи по теме
Китай може зіграти ключову роль у припиненні російської агресії, - Кулеба
Китай може зіграти ключову роль у припиненні російської агресії, - Кулеба

Китай може зіграти ключову роль у припиненні війни через те, що Пекін має особливі стосунки з Москвою.
23.03 — 215

Росію треба вигнати з ОБСЄ, щоб врятувати організацію, - Кулеба
Росію треба вигнати з ОБСЄ, щоб врятувати організацію, - Кулеба

Для порятунку Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) потрібно знайти спосіб, як вигнати звідти Росію.
30.11.23 — 417

Українські війська де-факто стають армією НАТО, - Кулеба
Українські війська де-факто стають армією НАТО, - Кулеба

З огляду спроможностей та принципів керування, українські війська де-факто стають армією НАТО.
30.11.23 — 512