Контракти.ua

1355  —  07.12.23
Путін обіцяє "захистити" російськомовних у Латвії: в Ризі відреагували
Путін обіцяє

Президент Латвії наголосив, що знати державну мову – це законні вимоги і основа для існування країни.

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс назвав погрози Путіна про нібито "утиски російськомовних" "політикою залякування", яка спрямована на розкол Заходу, щоб зменшити підтримку України. Пише ТСН. 

Про це Рінкевичс сказав в інтерв'ю "Neatkarīgā".

Це навіть не була пряма загроза, це була радше спроба розворушити й запросити до якихось антидержавних дій тих, хто досі відчуває свою приналежність до "руского міра" і хто вважає, що досі живе в Російській імперії.

Він спростував заяви очільника Кремля про начебто "дискримінацію" російськомовних. Однак президент Латвії наголосив, що знати державну мову – це законні вимоги і основа для існування країни.

"Ми всі добре знаємо, що росіяни, які проживають у Латвії, не дискримінуються, але є цілком законні вимоги – знати національну мову, а це основа кожної країни. Ми бачимо, що в Росії з тими, хто має іншу думку, або з тими, хто не вміє спілкуватися російською – немає демократичних дискусій.  З цієї точки зору – це частина стратегічного наративу, де домінують спроби залякати", – наголосив Рінкевич.

На думку президента, такі висловлювання Путіна спрямовані на "намагання розколоти не лише наше суспільство, а й західне, щоб зменшити підтримку України різними способами – і в практичному, і в політичному, і в моральному аспектах".

Нагадаємо, 4 грудня Путін звинуватив Латвію в утисках російськомовних через політику державної мови.