Контракти.ua

1792  —  06.12.23
Повістка з доставкою додому: в якій області ухвалили нове гучне рішення щодо мобілізації та з ким будуть ходити військкоми
Повістка з доставкою додому: в якій області ухвалили нове гучне рішення щодо мобілізації та з ким будуть ходити військкоми

Виписувати повістки тепер можуть просто у вашій оселі.

“Вибивати двері не будемо, але до квартир зайдемо”. Одна область в Україні зазнала суворішої мобілізації. Там військкоми разом із муніципальною вартою тепер будуть робити поквартирний обхід військовозобов’язаних.

Де таке впровадили та чи законно це, розповіла в ексклюзивному сюжеті для TSN.ua журналістка Вікторія Гнатюк.

Мобілізацію посилюють?

Посилена мобілізація розповзається країною. Ще кілька днів тому на Закарпатті, Львівщині та Запоріжжі військові адміністрації дозволили перевіряти документи у чоловіків просто на вулиці, але цього виявилося замало.

У Запоріжжі тепер військкоми на додаток будуть робити поквартирний обхід військовозобов’язаних і одразу виписуватимуть повістки, але й ходити вже будуть не самі. Приєдналася до них муніципальна варта. Чому в місті ухвалили таке рішення, в коментарі для TSN.ua розповів перший заступник міського голови Олександр Власюк: “Йде війна, а наш прямий обов’язок – допомагати ЗСУ, до яких належать ТЦК”.

Також він назвав, до кого саме постукаються в першу чергу.

Для чого муніципали?

А ось муніципальну варту приставляють як наглядачів, а не як підмогу ТЦК. Мовляв, аби уникнути бійок між представниками терцентрів і чоловіками.

“Ми цього й не робимо, не вручаємо повістки. Це – повноваження ТЦК. Наше завдання – охорона громадського порядку. Це не шпигунські ігри, немає на меті комусь вибивати двері. В жодному разі. Все це ми довели до відома керівників ОСББ”, – прокоментував Олександр Власюк.

Офіційна позиція “Муніципальної варти”

Те, що працівники “Муніципальної варти” не видавали й не видають повісток – про це на своїй сторінці у Facebook повідомило саме комунальне підприємство, аби розвіяти всі чутки, які поширюють люди.

Обхід буде за графіком?

До слова, вже сформовано 21-шу мобільну групу з представників “Муніципальної варти”, ТЦК та правоохоронців, які будуть здійснювати цей поквартирний обхід. Робити його будуть двічі на день: відз 7-ї до 9-ї ранку та від 5-ї до 7-ї вечора, а відчиняти під’їзди мають голови ОСББ.

А ось адвокати твердять, що на таке рішення міської ради закон каже зворотнє. Ростислав Кравець розповів, у яких випадках усі ці представники можуть зайти до квартири: “Ні представники ТЦК, ні представники “Муніципальної варти”, навіть представники поліції не мають права проникати до житла. Це можливо лише в тих випадках, коли треба врятувати життя, коли є загроза знищення майна або безпосередньо у них є рішення суду на проникнення до житла. В інших випадках вони не мають права проникати до помешкання, заходити на приватні подвір’я. Якщо таке трапляється – це незаконне проникнення”.

Де можуть видавати повістки?

Ну й нагадаємо, що насправді чинним законодавством не визначено місце, де має вручатися повістка, тому фактично її можуть вручити вам у будь-якому місці, в парку, на блокпості, на вулиці чи в іншому публічному місці. Але турбує народ найбільше не це, цікавить людей питання, коли врешті будуть затверджені строки проходження служби. Відреагував на це і Зеленський. Що заявив президент, слухаємо далі.

Що кажуть у Верховній Раді?

В Раді заявляють, що до кінця року українцям представлять комплексний пакет, де будуть запропоновані рішення про мобілізацію, демобілізацію та призовний вік.