Контракти.ua

363  —  16.11.23
Eксперти попередили про подорожчання популярних продуктів
Eксперти попередили про подорожчання популярних продуктів

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні суттєво подорожчали продукти харчування. У листопаді зросли ціни на молоко та молочні продукти.

Як повідомив аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі, на початку місяця молочна сировина в Україні в середньому подорожчала на 68 коп. Закупівельні ціни йдуть вгору під впливом дефіциту сировини на внутрішньому ринку, збільшення собівартості виробництва та активного попиту на молочну продукцію з боку населення.

Середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку на початку листопаду склала 13,78 грн/кг без ПДВ, що на 84 коп. більше ніж на початку жовтня. Вищий ґатунок в середньому коштує 13,78 грн/кг без ПДВ. За останній місяць ціна на цей ґатунок виросла на 84 коп. Середня ціна на молоко першого ґатунку склала 12,75 грн/кг без ПДВ і збільшилась на 36 коп.

Експерт вважає припускає, що підвищення закупівельних цін відбувається на фоні сировини на внутрішньому ринку. Тому переробні підприємства вимушені конкурувати за сировину і купувати її у фермерів за вищою ціною. На ціни також впливає:

  • дорожчання логістичних послуг в Україні;
  • зростання витрат на корми через збільшення собівартості їх виробництва;
  • дорожчання преміксів та інших закупівельних інгредієнтів.

Внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну, обширні території аграрного призначення знаходяться під окупацією загарбників або забруднені мінами і непридатні до вирощування кормових культур.

Збільшення виробництва молока стримує скорочення поголів’я корів, оскільки частина тварин залишилася на окупованих територіях або загинула внаслідок обстрілів чи була вибракувана після отриманих поранень. Обмежує виробничі можливості на молочно-товарних фермах нестача кваліфікованої робочої сили внаслідок масової міграції населення, нестача оборотних та кредитних коштів.

Разом з тим, в Україні суттєво збільшилося споживання молочних продуктів в 2023 році через повернення частини громадян з-за кордону, збільшення доходів у сімей військових і низьких цін на сезонні овочі, що дозволило українцям не економити на молочних продуктах.

За словами аналітика в другій половині грудня не варто виключати певне зниження цін на молоко екстра ґатунку через очікуване зменшення потреби переробних підприємств в сировині, які до того моменту виконають передноворічні контракти. В період новорічних свят для молочного ринку характерний період затишшя.

Крім того, в короткостроковій перспективі стримувати закупівельні ціни може страйк польських перевізників, які планують блокувати прикордонні переходи до початку січня. В результаті, в Україні збільшиться кількість біржових товарів, які вірогідно вплинуть на ціну молока-сировини. Однак, різке падіння закупівельних цін малоймовірно через активний попит на молочні продукти з боку населення. Скоріш за все, може бути переглянута в сторону зменшення лише верхня межа цінового діапазону на екстра ґатунок.

Статьи по теме
В Україні дорожчають помідори
В Україні дорожчають помідори

Тепличні помідори в Україні коштують у середньому у 2,2 раза дорожче, ніж у першій половині вересня 2023 року.
14.09 — 194

В Україні подешевшали яблука
В Україні подешевшали яблука

В Україні спостерігається зниження цін на яблука. Це пов'язано з низьким попитом та збільшенням пропозиції яблук осінніх сортів.
10.09 — 168

В Україні знижуються ціни на огірки
В Україні знижуються ціни на огірки

Ціна на тепличний огірок в Україні зменшилася в середньому на 20% за кілька днів.
08.09 — 155