Контракти.ua

385  —  16.11.23
Пушкін – все: в Києві демонтували пам’ятник
Пушкін – все: в Києві демонтували пам’ятник

Далі на черзі – пам'ятник Щорсу.

У Києві на Берестейському проспекті 15 листопада демонтували пам'ятник російському поетові Олександру Пушкіну. Пише ТСН. 

Про це повідомив радник мера столиці Дмитро Білоцерківець.

Радник мера Києва опублікував фото й відео демонтажу пам’ятника Пушкіну. На кадрах видно, як працівники за допомогою крана обережно підіймають багатотонну скульптуру з місця її розташування.

"Лише під кінець другого року повномасштабної війни до Кабміну дійшло, що Пушкін не є частиною української культури, і чиновники погодили ініціативу Києва про знесення цього пам’ятника", – йдеться в дописі чиновника.

Куди подінуть пам'ятник Пушкіну

Епопея з демонтажем монумента російському поету тривала від початку повномасштабної війни, поки столична влада не отримала "добро" від Мінкультури.

"Скульптуру вже демонтували, а от з постаментом, на якому сидів бронзовий Пушкін – складніше. Ми будемо намагатися його демонтувати, але є технічні моменти, які можуть ускладнити процес. Постамент дуже важкий – близько 20 тонн. Зараз шукаємо відповідну техніку, за допомогою якої це можна буде зробити. Тому роботи з демонтажу ще тривають", – розповів у коментарі для ТСН.ua Михайло Буділов, директор Департаменту міського благоустрою КМДА.

Він додав, що пам’ятник Пушкіну відвезуть на спеціальний майданчик у Музеї авіації, який зараз визначений для тимчасового зберігання радянських монументів, прибраних з вулиць Києва.

Наступним демонтують пам’ятник Щорсу

За словами Буділова, після цього планують взятися за демонтаж кінного пам’ятника Миколі Щорсу на бульварі Шевченка. Але поки невідомо, коли відбудеться сам демонтаж.

"Роботи з демонтажу Щорса значно складніші. Швидко демонтувати цей пам’ятник не вдасться, потрібно залучати до роботи будівельників. До того ж зараз обговорюється питання, чи зберігати на бульварі кінний пам’ятник без Щорса", – розповів Буділов.

Нагадаємо, у вересні у столиці демонтували радянську зірку з обеліска на честь міста-героя Києва на Галицькій площі (колишня площа Перемоги).