Контракти.ua

337  —  14.11.23
В НБУ прогнозують дефіцит кваліфікованих працівників
В НБУ прогнозують дефіцит кваліфікованих працівників

За прогнозом НБУ, рівень безробіття у 2023 році становитиме 19,1% порівняно із 21,1% у 2022 році. Зайнятість поступово зростає завдяки відновленню економічної активності та збільшенню попиту на робочу силу.

Про це заявила Наталія Колесніченко, начальник відділу аналізу реального та фіскального секторів Департаменту монетарної політики та економічного аналізу Нацбанку, повідомляє пресслужба НБУ.

"Проте безробіття знижується повільно, все ще залишаючись значно вищим, ніж було до повномасштабного вторгнення, набуває ознак структурного та ще довго перебуватиме на високому рівні", - сказала вона.

За її словами, відновлення ринку праці відбувається нерівномірно в розрізі галузей та регіонів, віддзеркалюючи зміни в структурі економіки.

У НБУ прогнозують, що диспропорції, що були характерні для ринку праці й раніше, поглиблюються через наслідки війни. У результаті посилюються труднощі з пошуком кваліфікованих працівників, адже міграція й мобілізація обмежують пропозицію робочої сили.

Як зазначила Колесніченко, макроекономічна стабільність підтримуватиме бізнес-активність та зайнятість і надалі.

Водночас безпекові ризики, які відповідно до припущення жовтневого макропрогнозу НБУ залишатимуться високими щонайменше до кінця 2024 року, стримуватимуть повернення вимушених мігрантів, що обмежуватиме відновлення пропозиції на ринку праці, повідомила Колесніченко

"Крім того, залишатимуться значними диспропорції та труднощі з пошуком кваліфікованих працівників, що також тиснутиме на інфляцію з боку витрат підприємств на заробітні плати", - додала вона.

Статьи по теме
Дефіцит держбюджету сягнув 1,5 трлн грн
Дефіцит держбюджету сягнув 1,5 трлн грн

Дефіцит державного бюджету сягає 1,5 трлн грн (або 23% ВВП) за 2024 рік.
12.05 — 173

Військові зможуть порахувати свою зарплатню онлайн
Військові зможуть порахувати свою зарплатню онлайн

Міністерство оборони запустило в роботу онлайн-калькулятор, в якому військовослужбовці зможуть самостійно розрахувати своє грошове забезпечення.
04.05 — 199

Мінекономіки прогнозує цьогорічне зростання ВВП на 4,6%
Мінекономіки прогнозує цьогорічне зростання ВВП на 4,6%

Попри війну українська економіка у 2024 році, ймовірно, зросте приблизно на 4,6%, хоча російські ракетні обстріли можуть погіршити цей показник.
02.05 — 168