Контракти.ua

310  —  08.11.23
Ураження ЗСУ російського корвета у Криму стало унікальним в історії, - Defense Express
Ураження ЗСУ російського корвета у Криму стало унікальним в історії, - Defense Express

Сили оборони України, завдавши 4 листопада удару по портовій та морській інфраструктурі заводу "Затока" у тимчасово окупованому Криму в Керчі, суттєво пошкодили ворожий ракетний корвет "Аскольд". Ця атака стала унікальною в історії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Defense Express.

Аналіз кадрів пошкоджень судна проекту 22800 "Каракурт", які з'явилися у відкритому доступі, показує, що росіянам тепер доведеться відновлювати корабель буквально заново.

У публікації зазначається, що корвет після ракетного удару із застосуванням SCALP-EG отримав "дуже критичні ушкодження дуже важливих елементів".

"І так Україна стала заодно першою в історії, хто знищив ракетний корабель ворога, що навіть ще не вийшов із заводу та не був введений у стрій свого флоту", - зауважують у профільному виданні.

Відео моменту "прильоту" по корвету "Аскольд"

У мережі було опубліковано ролик, на якому показано момент влучення ракети минулої суботи суднобудівним заводом "Затока" в окупованій Керчі, біля якого був пришвартований російський корабель - ракетоносій.

На відео показано як мінімум чотири потужні вибухи.

Особливість ураження

Як звертають увагу у DF, "приліт" припав саме на центральну частину корпусу судна, де було розміщено 8 вертикальних пускових установок для запуску крилатих ракет типу "Калібр" та/або П-800 "Онікс". Таким чином основну систему озброєння корабля було знищено.

"Більш того - судячи за характером зовнішніх пошкоджень, скоріш за все росіянам доведеться здати в утиль більшу частину (якщо не всю) бортової апаратури для управління кораблем, розміщеної на містку", - йдеться в публікації.

Також зазначається, що оскільки дизельні двигуни на корветах проекту "Каракурт" розміщені у відсіку по центру корпусу - дуже сумнівно, щоб силова установка судна зберегла функціональність.

Ракетний корвет "Аскольд" росіяни планували ввести в дію Чорноморського флоту у грудні поточного року. Натомість зараз їм, ймовірно, доведеться оголосити про намір відновити корабель.

"Але тут ворогу буквально доведеться "з нуля" відновлювати свій плавзасіб, оскільки з ураженими силовою установкою, бортовою апаратурою управління та головною системою озброєння цей пошкоджений корабель - просто набір металобрухту", - йдеться у публікації.

Удар по Керчі

Нагадаємо, 4 листопада у тимчасово окупованій Керчі в Криму пролунали вибухи. Тоді росіяни заявляли про роботу протиповітряної оборони.

Пізніше в Управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ заявили про те, що українські військові вдарили по суднобудівному заводу "Затока" у Криму.

Також стало відомо, що внаслідок атаки був пошкоджений носій "Калібрів".

Раніше в Управлінні стратегічних комунікацій апарату головнокомандувача ЗСУ показали фото наслідків. Кадри показали, що Сили оборони завдали значних пошкоджень ворожому кораблю "Аскольд".

Статьи по теме
РФ вдруге запустила по Києву
РФ вдруге запустила по Києву "Циркон". Про це свідчать уламки, - Defense Express

Російська Федерація вранці 25 березня запустила по Києву ракети "Циркон". Це друге публічно відоме використання росіянами цієї ракети.
26.03 — 236

Армия РФ тренируется захватывать города через психологические SMS-атаки - Defense Express
Армия РФ тренируется захватывать города через психологические SMS-атаки - Defense Express

Министерство обороны РФ отчиталось об успешных учениях с использованием морально-психологического давления, в ходе которых военные тренировались захватывать населенный пункт с помощью SMS-рассылок и разбрасывания листовок.
24.03.21 — 1731

Пентагон заказал для Украины два патрульных катера за $20 миллионов - Defense Express
Пентагон заказал для Украины два патрульных катера за $20 миллионов - Defense Express

Минобороны США заявило о заключении контракта с компанией SAFE Boats International на изготовление патрульных катеров Mk VI, два из которых будут переданы Украине. В общем Военно-морские силы Украины могут рассчитывать на 16 патрульных катеров Mk VI.
07.01.21 — 817