Контракти.ua

326  —  04.11.23
Нацбанк прогнозує скорочення міжнародної допомоги Україні
Нацбанк прогнозує скорочення міжнародної допомоги Україні

За оцінками Нацбанку, обсяг міжнародної фінансової допомоги Україні цього року перевищить 45 мільярдів доларів, але у наступні два роки вона буде падати.

Про це йдеться у жовтневому інфляційному звіті Національного банку України.

"У 2024–2025 роках офіційне фінансування залишатиметься значним, хоча і поступово зменшуватиметься – до 38,5 і 25 мільярдів доларів відповідно. Для отримання таких обсягів допомоги критично важливою залишатиметься виконання Україною взятих на себе зобов’язань та активна співпраця з МВФ та іншими міжнародними партнерами", - йдеться у звіті.

Також в НБУ зазначили, що зі зниженням безпекових ризиків та пришвидшенням економічного відновлення, увага міжнародної допомоги зміщуватиметься з підтримки макроекономічної стабільності в бік відбудови та реформування країни.

Крім цього, Нацбанк зазначає, що через значну частку кредитів у загальному обсязі міжнародної допомоги та активні внутрішні залучення, державний та гарантований державою борг України передбачувано зростатиме.

"За оцінкою НБУ, його співвідношення до ВВП становило близько 80% на кінець вересня та зросте до понад 95% ВВП у 2024–2025 роках", - йдеться у звіті.

Статьи по теме
НБУ залишив облікову ставку без змін: що вплинуло на рішення
НБУ залишив облікову ставку без змін: що вплинуло на рішення

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення зберегти облікову ставку на рівні 13,0% річних з 20 вересня 2024 року.
вчера, 19:01 — 211

Споживчі настрої українців значно покращилися
Споживчі настрої українців значно покращилися

Індекс споживчих настроїв українців в серпні 2024 року зріс на 10 пунктів та становить 80,0 п. Зросли усі складові індикатора.
12.09 — 194

НБУ спрогнозував подальше зростання цін
НБУ спрогнозував подальше зростання цін

У серпні споживча інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 7,5% з 5,4% у липні; інфляційний тиск зберігатиметься й у наступні місяці.
12.09 — 199