Контракти.ua

322  —  02.11.23
Ціни на землю в Україні зросли на 10,4%
Ціни на землю в Україні зросли на 10,4%

Середньозважена ціна на землю в Україні за перші дев’ять місяців 2023 року зросла на 10,4% – до 38,5 тис. грн/га.

Про це свідчать дані звіту про стан ринку земель в Україні, що підготували експерти Київської школи економіки (KSE), передає Інтерфакс-Україна.

Зазначається, що в Україні 31,1 млн га землі перебуває у приватній власності, тому зростання ціни на 10,4% дорівнює збільшенню капіталізації ринку сільгоспземель на 115,1 млрд грн, що відповідає приблизно десятій частині доходів загального фонду бюджету країни у 2023 році.

"У вересні 2023 року середньозважена ціна одного гектара всіх сільгоспземель склала 38,45 тис. грн. При цьому середньозважена ціна на землю з цільовим призначенням "для ведення товарного сільськогосподарського виробництва" була вищою за середню і склала 39 тис. грн/га. Це означає, що "товарні" землі цінуються ринком дещо більше, ніж інші види сільськогосподарських земель в Україні", – йдеться в дослідженні.

За інформацією експертів KSE, найвищі ціни на земельні ділянки сільгосппризначення спостерігаються в Івано-Франківській, Львівській, Волинській та Тернопільській областях та Київській та Полтавській областях. Найнижчі – на територіях, охоплених бойовими діями, а також у фронтових областях.

Згідно з дослідженням, у третьому кварталі 2023 року було зроблено 21,4 тис. транзакцій купівлі-продажу ділянок сільськогосподарського призначення площею 43,5 тис. га, що незначно відрізняється від показників другого кварталу, коли за ідентичної кількості договорів купівлі-продажу було реалізовано 44 тис. га сільгоспугідь. Водночас у другому та третьому кварталах 2023 року ринок землі був значно активнішим, ніж у першому кварталі, коли було укладено 15,7 тис. угод сукупною площею 32 тис. га.

У четвертому кварталі ринок землі може ще більше зрости, адже після завершення жнив та вивільнення додаткових ресурсів для купівлі землі очікується активізація покупців та збільшення попиту на купівлю земельних ділянок, прогнозують у KSE.

Статьи по теме
Держстат визначив лідерів з банкрутства в Україні
Держстат визначив лідерів з банкрутства в Україні

За підсумком першого кварталу поточного року судові рішення про банкрутство отримали 192 українських бізнеси.
16.04 — 356

В Україні послабили контроль за цінами
В Україні послабили контроль за цінами

Кабінет міністрів вніс зміни до розпорядження Про заходи щодо моніторингу та аналізу цін і стану товарних ринків, ухваленого в січні 2022 року.
16.08.23 — 359

Земля подорожчає: скільки дадуть за гектар після відкриття ринку
Земля подорожчає: скільки дадуть за гектар після відкриття ринку

В Україні з 1 липня планують відкрити ринок землі – парламент напередодні прийняв один з останніх законопроєктів, необхідних для фіналу земельної реформи. Зараз вартість одного гектара землі в Україні оцінюють в 30 тис. гривень. Але ціни можуть помітно зрости після відкриття ринку – поступово до 10-15 тис. євро за гектар, як у наших найближчих сусідів.
30.04.21 — 2527