Контракти.ua

1678  —  29.10.23
Де у Києві купувати житло на перспективу: топ-3 райони
Де у Києві купувати житло на перспективу: топ-3 райони

В Києві є райони, де житло суттєво відрізняється за ціною від інших. Вже традиційно квартири дешевше у Деснянському та Святошинському районах. Але якщо інфраструктури там розвиватиметься, то зростатиме і якість життя, і вартість квадратних метрів.

РБК-Україна запитало експерта, які райони столиці можуть бути цікавими з точки зору купівлі житла на перспективу, і де житло через певний час може коштувати дорожче.

Святошино та Голосієво. Де житло може зрости в ціні

У Києві немало районів, які навряд чи можуть похвалитися бездоганним транспортним сполученням та іншими необхідними елементами для якісного комфортного життя. Однак це змінюватиметься у міру того, як місто розвиватиме там інфраструктуру, скільки там буде робочих місць, як швидко з'являтимуться зелені зони тощо.

Одним з таких районів можна вважати Троєщину: там житло може поступово зростати в ціні, коли нарешті збудують Подільсько-Воскресенський міст, що сполучатиме район з Подолом. Перспективи метро на Троєщину досі туманні, але хоча б автомобілем добратися на правий берег буде простіше, говорить РБК-Україна Дмитро Гуринович, співзасновник і СЕО агенції нерухомості Home Dev в місті Києві.

"Щоб припускати, які райони будуть перспективними, треба враховувати комплекс факторів і розглядати локацію з усіх сторін. Можу також сказати, що південно-західна частина Києва буде перспективним місцем для життя. Це водночас і сторона Голосієво та Одеської траси, і Софіївська Борщагівка, Вишневе, і захід Святошинського району. Є шанси на те, щоб житло в цій частині столиці отримало високу вартість в перспективі", – зауважує експерт.

На його думку, в цій частині міста вже є сформувалася і далі розвиватиметься замкнена інфраструктура, буде збільшення кількості робочих місць, офісних приміщень.

"Все це в сукупності, а також та інші фактори сформують там достатньо сильну робочу економіку, яка активно розвивається. Плюс – ця територія має вигідне географічне положення", – висловлює думку співрозмовник.

Як на перспективи Виноградаря вплине метро

Багато розмов ведеться про те, чи принесе сплеск продажів квартир завершення будівництва метро на Виноградар. Дмитро Гуринович вважає, що метро саме у випадку Виноградаря – фактор вкрай важливий, але не головний. Наявність метро в пішій доступності – сильний аргумент. Але він не єдиний, який впливатиме на рішення купити там житло, вважає він.

"Фокус і прив'язка до метро як до однієї з найбільш важливих категорій трохи нівелювався. Протягом 10-15 років у житлових комплексів району сформувалася цільова група клієнтів, які там купують житло, і в більшості випадків користуються автомобілями. Обираючи житло в цьому районі, вони в більшості дивляться не так на прив'язку до метро, а в першу чергу на дорожню розв'язку, якість самої дороги, розширення доріг. Втім, це переважно припущення і суб'єктивна думка, адже точні статистичні дані в цьому контексті навести важко", – каже він.

Виноградар – гарний район, який добре розвивається. Але там присутні структурні проблеми з дорогами, і пласт цих проблем тільки накопичуються, вважає експерт ринку нерухомості.

"Метро - це точно добре, але це доволі вторинний фактор по відношенню до дорожньої інфраструктури. Ми бачимо, що кількість автомобілів в місті загалом збільшилася. В цьому відіграють роль і військові дії. Ситуація в країні змушує людей мати можливість користуватися автомобілем на випадок потенційного форс-мажору. Тому необхідність розвитку дорожньої інфраструктури для майбутніх перспектив районів міста дуже важлива", – зауважує співзасновник Home Dev.

Відзначимо, за час війни в Україну рекордсменами за інтересом до купівлі житла стали західні регіони нашої країни. Але згодом додали темпів і Дніпро, Вінниця, Кропивницький. Ці міста також стали хабами та приймали людей, які вимушено покинули й втратили домівки. У коментарі РБК-Україна експерт назвала найперспективніший регіон України для купівлі житла.

Також юрист дала поради, на що звертати увагу при купівлі житла під час війни.

Статьи по теме
Дешеві квартири стануть дорогими. Де у Києві купувати житло на перспективу: топ-3 райони
Дешеві квартири стануть дорогими. Де у Києві купувати житло на перспективу: топ-3 райони

В Києві є райони, де житло суттєво відрізняється за ціною від інших. Вже традиційно квартири дешевше у Деснянському та Святошинському районах. Але якщо інфраструктури там розвиватиметься, то зростатиме і якість життя, і вартість квадратних метрів.
28.10.23 — 4086