Контракти.ua

337  —  27.10.23
"Газонокосарка" або Italmas. Звідки у Росії нові дрони й в чому їх різниця з "Шахедом"

Росія у комбінованих ударах проти України, імовірно, почала використовувати нові дрони. Їх називають Italmas, а в народі - "газонокосарками" через специфічний звук. Перше застосування цих дронів окупантами датують 22 жовтня.

Що відомо про характеристики Italmas, їх відмінність із відомими Shahed та яку загрозу становлять нові дрони - читайте в матеріалі РБК-Україна ниже.

Під час підготовки матеріалу використовувалися дані: речника Командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, Інститут вивчення війни (ISW), ексклюзивний коментар експерта Defense Express Валерія Рябиха.

Як стало відомо про дрони Italmas

У мережі стало відомо про дрон-камікадзе Italmas лише у вересні цього року, хоча про його випробування росіяни хизувалися ще взимку, звертають увагу у Defence Express. При цьому про так званий апарат "Герань-3" - у РФ вперше заговорили ще минулої осені.

І от вже після того, як з'явилися кадри з рештками двигуна типу DLE 60 апарату "невстановленого типу", який був збитий днями вночі у Київській області, росіяни масово почали поширювати інформацію про те, що це вперше були застосовані дрони Italmas або "Герань-3". Їх кодова назва на виробництві - "Виріб 54".

Що кажуть у Повітряних силах ЗСУ

Згодом цю атаку прокоментував речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. За його словами, з уламків видно, що ворог купує двигуни для безпілотників на AliExpress.

"Є уламки, видно з чого вони зроблені. Фактично там з AliExpress куплені двигуни і таким чином противник буде їх застосовувати. Це вже не вперше, коли з, як кажуть, "з палок" ліплять цей літак і запускають його в сторону нашої держави", - сказав Ігнат.

Він наголосив, що ці безпілотники все одно залишаються небезпечними, адже здатні нести декілька кілограмів вибухівки.

Думка аналітиків ISW

Своєю чергою Інститут вивчення війни (ISW) у своєму сьогоднішньому огляді також припустив, що окупанти під час атаки на Київську область вперше застосували в Україні нові безпілотники Italmas і їх похідні.

Аналітики назвали ці дрони "дешевшим і легшим" варіантом у порівнянні з відомими Shahed 131/136.

Проте, як наголошують в ISW, безпілотники забезпечують легше корисне навантаження, що обмежує їхню корисність окремо. Тож не виключено, що росіяни застосовуватимуть безпілотники Italmas у тандемі з Shahed. Оскільки російська армія, ймовірно, намагається розширити та диверсифікувати свій арсенал безпілотників.

Що відомо про Italmas і яку загрозу вони становлять

Наразі Italmas не становлять значної загрози для України, порівняно з Shahed 131/136 чи "Ланцет". Про їх застосування поки мало відомо і зараз картина виглядає так, що росіяни хочуть більше випробувати в дії нові дрони й заодно посіяти паніку серед українців, наводячи страх "новим виробом".

Детальніше про те, звідки у Росії взялися Italmas та їх характеристики й не лише - РБК-Україна розповів експерт порталу Defense Express Валерій Рябих.

Характеристики

Експерт не виключає, що масові повідомлення про Italmas - це більше інформаційна кампанія, спрямована на те, щоб поширювати серед українців наратив щодо "спроможності" цих дронів та можливості РФ виготовляти їх масово.

"Мене в цій справі турбує більше наратив про нібито готовність масового виробництва цих дронів. Тому що держава-агресор почала активно цю тему поширювати інфопростором. В мене є сумніви в тому, що вони здатні їх виробляти саме в промислових масштабах", - каже Рябих.

Він зазначив, що дані з першоджерел, які вказують на "унікальність" дрона, який заснований вже на комплектуючих, які вироблять у РФ, також не зовсім відповідає дійсності.

"Тому, що той же двигун, який там ідентифікується, можна купити на загальнодоступних майданчиках. Це двигун для авіамоделізму і його вартість становить близько 500 доларів", - розповів Рябих.

Що стосується характеристик, то з першоджерел повідомлялося, що Italmas здатний долати 200 км і нести вибухової речовини більше ніж "Шахед". Але в цьому треба розібратися. Оскільки це також може бути російським наративом.

"Якщо (Italmas - ред.) зіставляти із дронами Shahed, то він більше порівняний із "молодшим" дроном Shahed 131. Навіть про це свідчить потужність двигуна", - акцентує Рябих.

Експерт звертає увагу, що двигун у Shahed 136 значно потужніший. І якщо оцінювати двигун на Italmas, то він не зможе потягнути більше ніж 20 кг вибухівки. Тому що його двигун менший за параметрами ніж у Shahed 136.

"Джерела стверджують, що мова може йти про десь 15 кг вибухової речовини, я оцінюю, що це не більше 20 кг", - припускає експерт.

Водночас він не відкидає того, що дрон Italmas може нести достатню загрозу і може бути засобом на доповнення до тих же дошкульних "Ланцетів".

"У разі якщо вони (росіяни - ред.) зможуть достатньо виготовити цих дронів, то це буде черговою терористичною загрозою для наших прифронтових ділянок, територій щонайменше на 150 км", - допускає Рябих.

Italmas vs Shahed

На думку співрозмовника, повідомлення про те, що Italmas нібито "важче виявити та збити, ніж Shahed", є теж російським наративом.

"Ці дрони ж так само гудять тільки на іншій частоті. Він такий же шумний. А те, що він по розмірах лінійних менше, то може це якось і вплине (на збиття - ред.). Але я не думаю, що там застосовані якісь конструктивні матеріали, які б робили б його менш помітним в інших діапазонах спостереження", - зазначив Рябих.

Експерт пояснює, що особливість таких дронів - це масовість та дешевизна.

"І як я бачу, тут їх основне завдання є виснаження нашої системи ППО і завдати максимальної шкоди в першу чергу цивільній інфраструктурі", - не виключає Рябих.

Як виготовляють Italmas

Стосовно виготовлення дронів Italmas. То тут не варто стверджувати, що це саме кустарний метод. Тому що в принципі ці вироби розробляє та ж російська компанія ZALA Aero, яка має певний досвід.

"І те, що ми бачимо, що вони у більшості випадків використовують для своїх дошкульних оцих речей в першу чергу засоби загальнодоступні. Наприклад, ті ж електродвигуни, які використовують у "Ланцетах". Ну і також вищезгадані двигуни вартістю близько 500 доларів. І от те, що пишуть, що цей Italmas може бути зроблений "де завгодно". Ну, можливо. Але для цих дронів треба персонал і саме головне - комплектуючі", - пояснює експерт.

Чергове російське ІПСО?

У подібних заявах про "легке виробництво" цих дронів експерт вбачає інформаційно-психологічні наративи, які поширює ворог.

"Тому, що щоб дійти від того про що говорять і до того, щоб налагодити серійне виробництво росіянам треба пройти великий шлях. І його ще треба подолати. А тому балачки йдуть попереду. Треба до загроз серйозно відноситися, але не треба лякатися", - каже Рябих.

Як реагувати на нові виклики?

На думку експерта необхідно встановлювати шляхи постачання комплектуючих, місця виробництва цих апаратів і відповідно протидіяти. Щоб всі ці інформаційні наративи не стали дійсністю.

Якщо резюмувати, то насамперед треба подивитися надалі як буде розвиватися ситуація. Тому що поодиноке застосування може бути експериментальним застосуванням, щоб подивитися як дрон діє в реальних умовах, на яку відстань летить, чи обходить перепони, включно з РЕБ і як долає систему ППО, акцентує експерт.

Не виключено, що загроза масового застосування подібних апаратів може бути відтермінована на час можливості організації їх масового виробництва. Про що наразі свідчень немає.