Контракти.ua

385  —  26.10.23
Історичне досягнення ЗСУ: флот Росії відтепер не може перебувати у західній частині Чорного моря
Історичне досягнення ЗСУ: флот Росії відтепер не може перебувати у західній частині Чорного моря

Залишки Чорноморського флоту Росії вже тікають з Криму.

За словами президента України Володимира Зеленського, флот окупантів відтепер взагалі не може перебувати у Західній частині Чорного моря.

Про успіхи ЗСУ на землі та в морі, майбутнє звільнення Криму та останній прихисток російського флоту розповіли журналісти ексклюзиву TSN.UA.

Гучна заява Зеленського

Залишки Чорноморського флоту Росії  вже тікають з Криму. За словами президента України, флот окупантів відтепер взагалі не може перебувати у Західній частині Чорного моря, а це історичне досягнення ЗСУ.

Країна, яка майже не мала флоту, змогла не лише потопити російський флагман на Чорному морі, але і змусити окупантів боягузливо накивати п’ятами. На саміті Кримської платформи у Празі, про цей приголомшливий успіх ЗСУ розповів президент Зеленський.

Чорноморський флот РФ не витримав натиску українських військо-морських сил. Наших оборонців купою заліза та грою м’язами не здивуєш. Це вони вже не раз демонстрували.

На сьогодні Україна на морі воює асиметрично - військові знаходять все нові та ефективні засоби, які не по зубах ні крейсерам, ні підводним човнам Росії. Україна майже щодня атакує російський флот морськими дронами. І схоже, у нас їх чимало.

"Згадайте лише наймедійніший: "Сі бейбі", або "Морський Малюк", який розробили в СБУ. Саме ним у липні 23-го служба безпеки влаштувала переполох на Кримському мосту, а уже в серпні підбила російський Великий десантний корабель Олєнєгорський горняк аж під Новоросійськом", - наголошує журналіст Артем Зябкін.

Водночас, пояснює він, хоч російський флот стає все менш небезпечним, а його лави значно поріділи від початку війни, до звільнення півострова ще багато роботи.

Кримчани активно чинять спротив окупантам

І як би росіяни не брехали про якісь там “ісконниє тєріторії” та не зазіхали на Крим, на півострові на Україну уже чекають з нетерпінням. Про це вкотре заявив президент. Але це не просто слова. У всіх куточках Криму активно працює рух Рух опору, зокрема “Жовта стрічка”. Українські партизани після років окупації, ризикуючи власним життям та свободою, передають ЗСУ координати російської техніки та палять релейні шафи на залізниці. Окупанти ж кидають проти них все більше і більше сил.

За інформацією Руху опору на півострові, впродовж минулого місяця спостерігалась тенденція до збільшення середньодобової пропускної можливості цивільних осіб, які перетинають підконтрольні окупантам пункти пропуску на адміністративній межі між анексованим півостровом та Херсонською областю і складала близько 15 тис. осіб на добу.

У ГУР обіцяють звільнити Крим

Не так давно ситуацію навколо Криму коментували і в розвідці. У ГУР чесно зізналися, Сили оборони вибились з графіку. На те є багато суб'єктивних та об’єктивних причин, утім тенденція зберігається. Українське військо крок за кроком звільнить усю окуповану росією територію, включно з Кримом.

"Мирні перемовини з Росією не розглядають", - заявив очільник ГУР МО України Кирило Буданов в інтерв’ю Українській правді.

Чи існує “мирний шлях”?

Раніше Зеленський не виключав, що Росія може залишити Крим без бою. В серпні 23-го в інтерв’ю Наталії Мосейчук президент назвав умову, яка може передувати втечі росіян з півострова.

Президент України в інтерв'ю Наталії Мосейчук у межах авторського проєкту "Мосейчук+".сказав: "Якщо ми будемо на адміністративних чи умовних кордонах з Кримом, я вважаю, що можна політично дотиснути демілітаризацію Росії на території українського Криму. Я вважаю, що це було б краще. Я думаю, перш за все, про тих, хто це буде виконувати".

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський прокоментував повідомлення про те, що російський військовий флот більше не здатен оперувати в західній частині Чорного моря та поступово втікає з Криму. Під час виступу на Другому парламентському саміті Кримської платформи Зеленський сказав, що це  "історичне досягнення".

Раніше у ГУР підтвердили, що частину кораблів росіяни перемістили до Новоросійська. Проте невеликий порт російського міста не може розмістити всі кораблі ЧФ РФ, тому Москва вирішила використати для цього окуповану територію Грузії.