Контракти.ua

2017  —  26.10.23
В КМДА хочуть збільшити витрати на помічників депутатів: названо рекордні суми
В КМДА хочуть збільшити витрати на помічників депутатів: названо рекордні суми

Округи депутатів Київради збільшилися і щоб вислухати всіх виборців, потрібно більше працівників.

Від 1 січня 2024 року депутати Київради можуть отримати трьох помічників замість двох, як є зараз. На це у наступному році потрібно 61,5 мільйона гривень. Пише ТСН. 

Такий проєкт рішення зареєстрований на сайті Київради.

“Порівняно з попереднім скликанням, округи чинних депутатів Київради збільшились у середньому у 8 разів, відповідно у стільки ж разів збільшилась кількість виборців, інтереси яких представляють депутати і інтереси яких вони зобов’язані виражати і захищати, в тому числі, через громадські приймальні”, — так пояснюють необхідність збільшити видатки на помічників депутати Київради.

В комісії з питань бюджету, яка є автором проєкту рішення, нагадали, що зі збільшенням округів видатки на роботу з виборцями збільшилися лише у 6 разів на кожного депутата.

“У зв’язку зі значним збільшенням навантаження на роботу громадських приймалень депутатів Київради ІХ скликання, проєктом рішення пропонується збільшити кількість працівників громадських приймалень депутатів, які фінансуються за рахунок міського бюджету з 2 до 3 від 1 січня 2024 року”, — запропонували в комісії.

Крім того, у квітні 2023 року Київрада затвердила розрахунок, що річна орендна плата в розмірі 1 гривні встановлюється на площу приймалень не більш як 100 м кв. Тому виникла необхідність змінити цифри у порядку використання коштів, які виділяються для роботи депутатів.

Згідно із положенням про громадську приймальню депутата Київради, їх працівники мають отримувати 9 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 1 січня кожного року. У 2023 році цей мінімум складає 2 тис. 684 грн. Тобто зараз помічники депутатів отримують: 2 684Х9= 24 тис. 156 грн.

Для того, щоб таку зарплату отримували не двоє, а троє працівників приймалень, з міського бюджету столиці мають додатково виділити:

  • 2024 року — 61 млн 462 тис. 200 грн;
  • 2025 року — 71 млн 234 тис. 300 грн.

“Прийняття цього рішення забезпечить належне забезпечення діяльності депутатів Київської міської ради, а також забезпечення оперативного, повного та своєчасного виконання громадськими приймальнями депутатів Київської міської ради покладених на них завдань”, — йдеться у проєкті рішення.

Зараз міські ради готують до прийняття бюджетів на наступний рік. Тому цей проєкт рішення можуть розглянути на найближчій сесії.