Контракти.ua

333  —  20.10.23
Банки знизили іпотечні ставки
Банки знизили іпотечні ставки

Комерційні банки вперше з початку широкомасштабної війни знизили ставки на іпотечні кредити – одразу на 3%. Цьому сприяло вересневе зниження облікової ставки НБУ до 20%.

Про це пише УНІАН із посиланням на першу заступницю голови правління «Глобус Банку» Олену Дмитрієву.

На її думку, насамперед очікується пожвавлення іпотечного кредитування саме на первинному ринку, який із початку повномасштабної агресії практично завмер.

  • Програма з терміном погашення до 3 років: залежно від початкового внеску, середні ставки становитимуть від 7% до 12% річних.
  • програма до 5 років із середніми ставками від 11% до 14% річних;
  • іпотечна програма на 20 років: 4% на перший рік та 19% на наступні 19 років.

За даними Дмитрієвої, за перше півріччя 2023 року частка кредитів на первинному ринку в банківській системі становить лише 1,1% від загальної кількості виданих іпотечних кредитів. Вона також прогнозує, що після зниження іпотечних ставок кількість виданих банківських кредитів на житло до кінця поточного року може зрости на 20%, але активніший розвиток іпотеки може припасти на першу половину 2024 року.

Вона зазначив, що найбільш вигідна ціна фіксується в об'єктах на стадії будівництва - вартість таких квартир на 30-35% менше житла після введення будинку в експлуатацію.

Саме тому механізм спільних іпотечних програм банків та девелоперів є вагомим джерелом збільшення попиту: з одного боку, банк акредитує девелопера (тобто фактично підтверджує його здатність будувати та завершити об'єкт), а з іншого — потенційний покупець отримує кредит на житло за більш доступною вартості.

Статьи по теме
Українців попередили про ще одну фінансову схему шахраїв
Українців попередили про ще одну фінансову схему шахраїв

Шахраї вигадали нову схему обману українців. Вони нібито обіцяють фінансову допомогу від міжнародних організацій чи уряду України, але насправді це не так.
16.09 — 264

В Україні створять реєстри скомпрометованих банківських карток та неблагонадійних торговців
В Україні створять реєстри скомпрометованих банківських карток та неблагонадійних торговців

Упродовж наступного місяця в Україні розпочнуть створювати реєстр скомпрометованих банківських карток, а далі - реєстр неблагонадійних торговців. Це потрібно для боротьби з ухилянням від сплати податків.
11.09 — 228

НБУ обмежив використання валютних карток за кордоном: які будуть ліміти
НБУ обмежив використання валютних карток за кордоном: які будуть ліміти

Національний банк України обмежив використання валютних карток українських банків за кордоном. Ліміти стосуються купівлі коштовностей та оренди житла.
09.09 — 164