Контракти.ua

348  —  12.10.23
Експерт розповів, як росіяни модернізували іранські "Шахеди"
Експерт розповів, як росіяни модернізували іранські

Готуючись до зриву опалювального сезону в Україні, росіяни намагаються збільшити запаси іранських "Шахедів". Окрім того, вони модернізують дрони-камікадзе, щоб відстежувати весь шлях безпілотника та місце, де його збили.

Про це йдеться у матеріалі РБК-Україна "Чи вмовить Росія Іран передати їй балістичні ракети і чи зможе українська ППО їх збивати".

За інформацією авіаційного експерта Костянтина Криволапа, Росія хоче вийти на показник у 500 дронів на місяць. Їх "добуватимуть" трьома шляхами - безпосередньо закупівля в Ірану, виробництво в Татарстані та масштабна вузлова зборка з російськими та іранськими комплектуючими.

За його словами, дрони будуть різної якості, точності та систем наведення, але головне, на що роблять ставку окупанти - кількість.

"Минулого місяця вони зробили 503 дрони. Думаю, вони прагнутимуть організувати логістику, вести пуски з чотирьох точок - Чауда, Приморськ-Ахтарськ, курский аеродром, і четверту десь ще поставлять. Пробуватимуть запускати їх великими кількостями з різними інтервалами, щоб максимально плутати нашу ППО", - зазначив Криволап.

Крім того, росіяни модернізували "Шахеди" - їх обладнали супутниковими телефонами. Зважаючи на все, саме тому ціна дрона зросла - за інформацією експертів, сьогодні іранський БПЛА обходиться російським платникам податків у 30-40 тисяч доларів.

Встановивши супутниковий телефон, росіяни відстежують весь шлях безпілотника та місце, де його збили - перед ударом ППО телефон встигає передати координати.

Співпраця Ірану та РФ

З початку повномасштабного вторгнення РФ заручилася допомогою Ірану в питанні постачання дронів-камікадзе типу Shahed. З того часу Росія регулярно використовує ці БПЛА для атак на військову та цивільну інфраструктуру України. Через це на Іран накладають чисельні санкції.

А в червні координатор Ради з національної безпеки США при Білому домі Джон Кірбі заявив, що Іран активно залучився до будування в Росії заводу з виробництва "Шахедів". Його мають збудувати до кінця наступного року, зазначав чиновник.

Нещодавно The Washington Post повідомило, що Росія намагається створити 6000 дронів до 2025 року з допомогою Ірану.

Окрім того, нещодавно повідомлялося, що Іран має намір передати Росії ракети малої та великої дальності на додаток до дронів-камікадзе Shahed, які країна-агресор використовує у війні проти України.

Статьи по теме
Рейд російських добровольців: експерт розповів про наслідки для України
Рейд російських добровольців: експерт розповів про наслідки для України

Росія залучила щонайменше втричі більше людей для захисту кордону, ніж кількість повстанців, що беруть участь у рейді.
22.03 — 268

ППО навколо Києва: експерт розповів, яку ракету ще не перехоплювали та назвав причину
ППО навколо Києва: експерт розповів, яку ракету ще не перехоплювали та назвав причину

Військовий експерт оцінив потужність систем протиповітряної оборони, які захищають Київ від ракетних ударів РФ.
11.03 — 284

Військовий експерт розповів, як Україна може кардинально змінити ситуацію на фронті
Військовий експерт розповів, як Україна може кардинально змінити ситуацію на фронті

Військовий експерт Петро Черник розповів про необхідні фактори для перелому ситуації на полі бою на користь ЗСУ.
11.03 — 284