Контракти.ua

613  —  06.10.23
Не буде потреби. Коли у Польщі планують скасувати виплати українцям
Не буде потреби. Коли у Польщі планують скасувати виплати українцям

Фінансову допомогу біженцям із України в Польщі планують скасувати у першому кварталі 2024 року. Поточні положення в законі не будуть продовжувати.

В уряді вважають, що потреби у продовженні виплат українським біженцям не буде, повідомляє РБК-Україна з посиланням на інформагентство PAP.

Про припинення підтримки втікачів від війни заявив речник уряду Пьотр Мюллер в ефірі студії PAP. Його запитали про подальшу фінансову допомогу громадянам України, які проживають у Польщі.

"Рішення, які були прийняті після початку війни, мають тимчасовий характер. Тому ці положення поступово втрачають силу, просто так в законі прописано. Вони не будуть продовжені", – сказав чиновник.

За його словами, фінансова допомога почне закінчуватися, імовірно, у першому кварталі наступного року.

Водночас Пьотр Мюллер підкреслив, що етап, коли українці масово тікали з країни від війни завершився. Тому він сподівається, що положення про допомогу українським біженцям "просто не буде необхідності продовжувати", у цьому не буде потреби.

Напередодні видання Super Express опублікувало опитування Pollster Research Institute про ставлення поляків до виплат українським біженцям. Виявилося, що 60% опитаних вважають, що Польща не повинна продовжувати виплати українцям, які зараз проживають у країні. Про продовження фінансової поляки допомоги висловились так:

  • однозначно ні – 36%;
  • скоріше ні – 24%;
  • скоріше так – 18%;
  • безумовно так – 8%;
  • не визначились – 14%.

Зараз Польща надає кілька видів виплат для біженців із України:

  • 300 злотих (2512 грн) – одноразова допомога новоприбулим;
  • "40+" – 40 злотих на день (335 грн) на житло і харчування (компенсація власникам житла) упродовж 120 днів (4800 злотих – 40 194грн), та на постійній основі вразливим категоріям біженців;
  • "500+" – щомісячна виплата 500 злотих (4187 грн) на дитину до 18 років;

Також українці можуть отримувати інші види виплат на дітей.

Нагадаємо, ми писали, чому ставлення поляків до українських біженців погіршується. Третина вважають, що соціальна допомога українцям надто довго триває.

Також ми розповідали, чому українські біженці виїжджають із Польщі до Німеччини. Серед найпоширеніших причин – вищі соціальні виплати та пропозиції роботи з вищою зарплатою та кращі перспективи для дітей.