Контракти.ua

1144  —  05.10.23
У друзів Путіна планують конфіскувати льодову арену Гельсінкі
У друзів Путіна планують конфіскувати льодову арену Гельсінкі

Фінляндія шукає способи взяти під свій контроль найбільшу спортивну арену Гельсінкі, яку закрито з минулого року через санкції проти її російських власників-мільярдерів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

За оцінками столичної влади, готелі, ресторани та інші підприємства втрачають до 400 мільйонів євро на рік, поки "Гельсінкі-арена" простоює.

Мільярдер Геннадій Тимченко, який має інтереси у російських енергетичних компаніях, та Роман Ротенберг, член могутнього клану Ротенбергів, контролюють стадіон, який раніше був головною ареною для улюбленого виду спорту Фінляндії - хокею з шайбою.

Фінляндія, яка приєдналася до військового альянсу НАТО у квітні у відповідь на вторгнення Росії в Україну, є твердим прихильником санкцій Європейського Союзу, але сподівається, що можна зробити виняток, який дозволить їй взяти під свій контроль арену.

Фінляндія також розглядає варіанти експропріації об'єкта, якщо російські магнати відмовляться добровільно продати свої частки, повідомили міністерства закордонних справ та юстиції Фінляндії.

Мер Гельсінкі Юхана Вартіайнен заявив, що місто сподівається, що російські власники добровільно продадуть свої частки.

"Ми знаємо, що активні переговори про продаж залу продовжуються, і ми сподіваємося, що угода відбудеться якнайшвидше, щоб повернути зал у користування мешканців Гельсінкі", - повідомив Вартіайнен агентству Reuters.

Усі активи Тимченка в ЄС були заморожені, а Роман Ротенберг став об'єктом санкцій США, введених проти його батька Бориса та дядька Аркадія та їхніх родин за тісні зв'язки з президентом Росії Володимиром Путіним.

У вересні Суд Європейського Союзу відхилив апеляцію на санкції Геннадія Тимченка, російського олігарха та давнього союзника президента Володимира Путіна, занесеного до чорного списку після вторгнення Москви до України у 2022 році.

Завдяки витоку документів "Архів Ротенбергів" журналісти з'ясували, як наближені до російського диктатора Володимира Путіна олігархи Аркадій і Борис Ротенберги оминають санкції та зберегли багато своїх закордонних палаців.