Контракти.ua

389  —  02.10.23
В Україні зросли ціни на тепличні овочі
В Україні зросли ціни на тепличні овочі

В Україні останній тиждень вересня характеризувався зростанням цін на тепличні овочі. Це сталося через скорочення їх пропозиції на ринку.

Аналітики проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» розповіли про ситуацію на плодоовочевому рину та дали прогноз щодо подальших цін на ці товари.

Аналітики зазначили, що минулого тижня позитивні цінові тенденції були притаманні й сегменту тепличних овочів, пропозиція котрих на ринку суттєво скоротилася.

«Відразу на 36 % у порівнянні із попереднім періодом, на внутрішньому ринку України зросли ціни на помідори. Представники тепличних комбінатів повідомляли, що через встановлення більш низьких температур у нічний час, вони були вимушені застосовувати підігрів, що безпосередньо відображалося на собівартості продукції», – йдеться у повідомленні.

За словами експертів, на 30% підвищилась ціна на тепличні огірки, пропозиція яких також помітно скоротилася. Через прохолодні ночі, вибірки огірків у комбінатах суттєво зменшилися, а темпи торгівлі у той самий час залишалися доволі стабільними.

Аналітики додали, що попит на тепличні овочі в Україні залишався стабільним у впродовж усього звітного періоду, як у сегменті томатів, так й в сегменті огірків.

Вони прогнозують, що ситуація на ринку овочів борщового набору найближчим часом може залишитися відносно стабільною.

«Передумов до здорожчання будь-якої позиції на сьогодні не має. Експерти не виключають й зниження цін по окремим сегментам овочів борщового набору, особливо, якщо буде йти мова про реалізації продукції, яка не підлягає довгостроковому зберіганню», – пояснили вони.

На думку операторів ринку, що тільки стабільні поставки нових партій огірків та томатів з місцевих комбінатів зможуть призвести до стабілізації цін на внутрішньому ринку.

«Інакше, позитивні цінові тенденції мають усі шанси укріпитися впродовж декількох наступних тижнів», – йдеться у повідомленні.

Статьи по теме
В Україні дорожчають помідори
В Україні дорожчають помідори

Тепличні помідори в Україні коштують у середньому у 2,2 раза дорожче, ніж у першій половині вересня 2023 року.
14.09 — 194

В Україні подешевшали яблука
В Україні подешевшали яблука

В Україні спостерігається зниження цін на яблука. Це пов'язано з низьким попитом та збільшенням пропозиції яблук осінніх сортів.
10.09 — 168

В Україні знижуються ціни на огірки
В Україні знижуються ціни на огірки

Ціна на тепличний огірок в Україні зменшилася в середньому на 20% за кілька днів.
08.09 — 155