Контракти.ua

322  —  02.10.23
Україні потрібні швидші поставки боєприпасів – Atlantic Council
Україні потрібні швидші поставки боєприпасів – Atlantic Council

Адміністрація Джо Байдена продовжує змінювати на краще свою думку щодо постачання більш потужного озброєння Україні. Повідомляється, що Вашингтон нарешті погодився направити більш точні, дальнобійні ракети ATACMS і підтримати інші країни, які вирішили передати винищувачі F-16.

«Цим великим системам приділяється багато уваги, але не слід випускати з уваги інший аспект «арсеналу демократії» США. Сполучені Штати і їхні союзники надсилають в Україну широкий спектр боєприпасів, але вони не виробляються і не доставляються так швидко, як це необхідно», - пише директор оборонної програми Центру стратегії і безпеки Скоукрофта в Atlantic Council Томас Варрік.

Щоб забезпечити якнайшвидшу перемогу України, США повинні гарантувати, що допомога, яку адміністрація Байдена і Конгрес погодилися надати, надійде туди без затримок. Критично важливими залишаються 2 аспекти: швидкість, з якою виробляється зброя, і швидкість, з якою вона прибуває на лінію фронту.

«Прискорення обох процесів - це єдиний спосіб подолати нарікання диванних генералів у Вашингтоні на те, що наступ України у 2023 році відбувається надто повільно. «Арсенал демократії» має почати працювати понаднормово», - йдеться в статті.

Варрік підкреслює, що сьогоднішнє поле бою з'їдає боєприпаси і техніку з надзвичайною швидкістю. Як повідомляється, і Росія, і Україна затримують наступальні дії через нестачу артилерійських снарядів, безпілотників, сучасних літаків, танків і особового складу.

Оскільки Україна накопичувала боєприпаси і техніку на початку цього року, відкладаючи початок літнього наступу, Росія скористалася цією затримкою для розгортання великих мінних полів, будівництва окопів і загороджень уздовж південно-східного фронту України. Українські війська довели свою гнучкість і здатність до адаптації, але вони потребують достатньої кількості боєприпасів і озброєння.

З цією метою адміністрація Байдена за підтримки демократів і багатьох республіканців у Конгресі запропонувала законопроект про додаткові асигнування на суму 24 мільярди доларів, який включає 20,3 мільярда доларів на безпекову, економічну та гуманітарну допомогу Україні.  Доля цієї пропозиції важлива для успішного закінчення війни, а також для того, як Китай буде оцінювати ризики вторгнення на Тайвань у найближчі роки.

У серпні помічник міністра армії США з питань закупівель, логістики і технологій, повідомив журналістам, що виробництво 155-мм артилерійських снарядів збільшиться з 24 тисяч на місяць цього року до 80 тисяч на місяць до жовтня 2024 року. Він пояснив, що армія встановлює нові і швидші виробничі лінії з використанням спеціально побудованих верстатів. Водночас, з лютого 2022 року США надали України 2 мільйони 155-мм снарядів.

Дефіцит таких боєприпасів не залишив адміністрації Байдена реальної альтернативи цього літа, окрім як надати Україні касетні боєприпаси, які особливо ефективні проти піхоти, але які критикують у світі.

Союзники США також відстають. Минулого вівторка група союзників і партнерів НАТО оголосила про нові контракти на суму понад 2 мільярди євро про постачання 155-міліметрових артилерійських снарядів, протитанкових керованих ракет і боєприпасів для основних бойових танків.

«Жорстока війна Росії проти України нагадала нам, що війна на виснаження стає битвою логістики», - пояснив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Але якою б приємною не була ця новина, перші поставки не відбудуться до кінця року.

Немає сумнівів, що якби США довелося воювати, американська армія могла б діяти швидше. На думку Варріка, американська військова логістична команда повинна розглядати російсько-українську війну як свій безпосередній конфлікт. Тому що швидша доставка боєприпасів в Україну  - це один з найкращих способів уникнути втягування США у війну з Росією.

Статьи по теме
Росія розширила зону активних бойових дій на 70 км, - Сирський
Росія розширила зону активних бойових дій на 70 км, - Сирський

Росія розширила зону бойових дій на 70 кілометрів, щоб примусити Україну задіяти бригади з резерву. У Харківській області тривають важкі бої.
вчера, 17:00 — 168

Мобілізація з 25 років може додати ЗСУ 100 тисяч бійців
Мобілізація з 25 років може додати ЗСУ 100 тисяч бійців

Мобілізація з 25 років може додати до Збройних сил України приблизно 100 тисяч молодих військовослужбовців.
16.05 — 173

США готують ще один пакет термінової допомоги для України
США готують ще один пакет термінової допомоги для України

Сполучені Штати готують для України ще один пакет терміново необхідної допомоги.
16.05 — 168