Контракти.ua

439  —  03.10.23
Іран готовий до передавання Росії балістичних ракет – аналітик ISW
Іран готовий до передавання Росії балістичних ракет – аналітик ISW

На потенційну угоду можуть вплинути декілька факторів.

Іран дійсно готовий до угоди про продаж ракет російській стороні. Йдеться про балістичні Fateh-110 іа Zolfaghar. Пише ТСН. 

Про це заявив аналітик ISW Амін Солтані в коментарі LIGA.net.

Коли може бути укладена угода

За словами аналітика, вже в жовтні Іран зможе продавати ракети Москві через завершення резолюції ООН.

"В останні тижні ми спостерігали ознаки того, що Іран готовий до експорту, а Росія зацікавлена в кількох іранських ракетних системах", – зазначив Солтані.

Він зазначив, що в обмін Тегеран може просити у Москви літаки Су-35, системи протиповітряної оборони С-400, допомогу з космічною, ракетною, ядерною програмами, а також західну зброю, яку "затрофеїли" в Україні. Вочевидь, іранці мають намір використати це для виробництва власної.

Наразі спрогнозувати, чи буде укладено угоду, дуже складно. Річ у тім, що це залежатиме від динаміки відносин між Іраном і Росією та пріоритетів іранців в умовах переговорів із Заходом про ядерну програму. Аналітик констатував: продаж іранських ракет Росії, ймовірно, вплине на шанси на успіх всеосяжних ядерних переговорів.

Зауважимо, раніше на потенційну угоду відреагували в Головному управлінні розвідки Міноборони України. Так, речник ГУР МО Андрій Юсов повідомив, що існує загроза придбання Росією іранських балістичних ракет, однак українське розвідувальне відомство "вживає заходів", щоб цього не сталося.