Контракти.ua

370  —  30.09.23
В Києві дорожчає оренда квартир
В Києві дорожчає оренда квартир

З початку осині ціни на оренду житла у Києві зросли, як мінімум, на 10%. Рієлтори прогнозують подальше подорожчання. Хоча блекаути через обстріли енергетичної інфраструктури можуть загальмувати зростання цін, але ненадовго.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на дані сайтів з продажу нерухомості та експертів.

У порівнянні з липнем, ціна на оренду однокімнатних квартир наприкінці вересня зросла на 10%. Двокімнатні теж подорожчали на 10%. Традиційно трикімнатні квартири здати складніше, і в цьому сегменті ціни зросли дещо менше - на 5%.

Тепер ціни на оренду однокімнатної квартири стартують від 10 тисяч гривень. Двокімнатні можна винайняти за ціну від 14 тисяч, трикімнатне житло – від 15 тисяч гривень та вище.

Ринок оренди зараз набагато жвавіший, ніж купівля-продаж. Великі покупки люди відкладають до кращих часів. Це також є додатковим стимулом для зростання вартості оренди, оскільки питання щодо житла треба якось вирішувати.

Крім того, за словами експерта, зростання цін на оренду восени – це сезонне явище, що мало місце й до війни.

"Ціни на оренду однозначно ростуть. Попит теж однозначно росте. Але він все одно ще не досяг рівня, який був до 24 лютого минулого року", – говорить ріелтор Тетяна Клименко.

За її словами, ціни на оренду зростуть і пізніше. Але все залежатиме від ситуації з безпекою в місті та в країні.

"Інтерес до оренди зараз напряму дуже залежить від обстрілів, прильотів. Як тільки трапляється черговий обстріл, можна відразу говорити, що якась із запланованих угод скасується. З іншого боку, все одно до Києва приїжджають студенти, переселенці. Значна частина людей активно повертається з-за кордону. І попит на квартири у будь-якому випадку зростатиме", – каже вона.

"Якщо восени та взимку обстріли продовжаться і попит на житло впаде, на ринку виникне багато різних пропозицій житла, і ціна швидко рости не буде. Якщо знову будуть блекаути, якщо будуть бомбардувати інфраструктуру, це "застопорить" зростання цін, але лише на деякий час", – продовжує Тетяна Клименко.

Щодо змін пріоритетів у орендарів вона зазначила: "Раніше клієнтів зацікавлювали панорамними видами, верхніми поверхами. Зараз така стратегія вже не працює. Панорами мало кого цікавитимуть, якщо при відключенні світла доведеться підніматися на 15 поверх. Також зараз часто запитують смарт-квартири. Щоб було акуратно, чисто, з добрим, але не дуже дорогим ремонтом. Добре, якщо квартира буде першої здачі, відразу після ремонту".

Статьи по теме
Ціни на житло за 2023 рік зросли майже на 15%
Ціни на житло за 2023 рік зросли майже на 15%

2023 року ціни на житлову нерухомість в Україні порівняно з 2022 роком зросли в середньому на 14,5%. Найбільше подорожчали двокімнатні квартири на вторинному ринку.
20.02 — 232

Продажі житла в Києві вийшли на
Продажі житла в Києві вийшли на "довоєнний" рівень

Війна спричинила різке падіння попиту на житло по всій Україні. Але завдяки програмі вигідних кредитів єОселя в останні місяці в Києві та інших містах продажі житла активізувалися – і на первинці, і на вторинці. Деякі рієлтори кажуть, що рівень продажів вже навіть повернувся до "довоєнного" рівня.
18.02 — 248

З 1 листопада запроваджуються нові податки на будівництво та продаж житла
З 1 листопада запроваджуються нові податки на будівництво та продаж житла

З 1 листопада запроваджуються нові податки на будівництво та продаж житла. Це передбачено Законом №2600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України про оподаткування операцій з об'єктами нерухомого майна, які будуть збудовані в майбутньому".
26.10.22 — 481