Контракти.ua

721  —  22.09.23
"Це сором": як у Польщі реагують на слова Моравецького про зброю для України і чи будуть нові постачання

В польському уряді офіційно прокоментували заяву про постачання зброї Україні.

У Польщі після заяви прем'єр-міністра Матеуша Моравецького про те, що ця країна більше не постачатиме Україні зброю, спалахнув скандал. В уряді держави вже пояснили, що ЗСУ отримуватимуть озброєння, на яке раніше були укладені контракти, а опозиція заявила, що партія ПіС повернулася до свого "дурного націоналізму" заради голосів тих, хто не підтримує українців.

ТСН.ua зібрав дані з польських видань про реакцію в Польщі на слова Моравецького.

У польському МЗС здивовані заявою Моравецького - ЗМІ

Видання RMF24 з посиланням на власні джерела пише, що "Міністерство закордонних справ Польщі здивоване заявою прем'єр-міністра Матеуша Моравецького про те, що Польща більше не передає зброю Україні". Журналісти припускають, що політик не узгодив свої слова з офіційною позицією.

"Співробітники МЗС чекають на вказівки від голови МЗС Збігнєва Рау, який перебуває з делегацією у США. Проте наразі вони намагаються пояснити заяву прем'єр-міністра Моравецького. Стверджують, що його заява є реакцією на "низку абсолютно неприйнятних жестів з українського боку", - пишуть польські журналісти.

Навіть якщо в Польщі порожні склади, навіщо він це каже - Сікорський

Польський опозиціонер та євродепутат Радослав Сікорський в етері радіо RMF різко розкритикував правлячу партію ПіС і Моравецького через його скандальну заяву.

"Путін чує це і отримує надію, що зможе виграти війну. Навіть якби це було правдою, навіть якби виявилося, що у нас вже є майже порожні склади, якого біса він це каже? Тому що вони змагаються за голоси з "Конфедерацією", за антиукраїнські голоси. Вони повернулися до свого дурного націоналізму, який може дорого коштувати Польщі, тому що єдиним переможцем у цій ситуації буде Путін", - сказав він.

Опозиціонер зауважує, що Росія вже взялася хвалити польську владу за конфлікт з Україною.

"Вони вже вихваляють їх, і вже Захарова вихваляє президента Дуду, кажучи, що вона ніколи не була з ним настільки згодна, як у тому, що Україна - це країна-потопельник. Кому це служить?" - риторично запитав євродепутат.

Радослав Сікорський підтримав Україну, яка "бореться за своє життя, і наголосив, що йому соромно через слова Моравецького".

Чи постачатиме Польща Україні зброю - офіційна відповідь речника уряду

Речник уряду Пьотр Мюллер в інтерв'ю PAP заявив, що зараз "Польща здійснює лише раніше узгоджені постачання боєприпасів та озброєнь, зокрема ті, що випливають з підписаних з Україною контрактів".

"В контексті питань щодо постачань озброєнь хотів би поінформувати, що Польща здійснює лише попередньо узгоджені постачання боєприпасів та озброєнь. Зокрема і в рамках підписаних контрактів з Україною. Зокрема найбільший закордонний контракт, підписаний польською оборонною промисловістю після 1989 року - на постачання гаубиці Krab", - сказав речник.

Він також обурився "недипломатичними жестами та заявами з боку України".

Нагадаємо, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький раніше заявив, що Польща більше не передає Україні жодного озброєння, оскільки сама активно озброюється.