Контракти.ua

550  —  12.09.23
Росіяни знищили сотні одиниць техніки ЗСУ. Але фальшивих – CNN
Росіяни знищили сотні одиниць техніки ЗСУ. Але фальшивих – CNN

ЗСУ на фронті активно використовують муляжі військової техніки, аби російські окупанти попадалися на ці приманки, вважали, що ці об'єкти є гідними для атак та витрачали на них багато своїх снарядів.

Як повідомляє CNN, у захисників на це не йде багато коштів й очевидно, що вартує це значно менше, аніж підбита реальна техніка.

У цій справі головне - знайти баланс у виборі матеріалів. Потрібно вміти доповнити дешеву фанеру, що не дає потрібної теплової сигнатури, достатньою кількістю металу. Лише за таких умов вдасться обдурити російські радари та дрони з тепловим наведенням.

"Війна обходиться дорого, і нам потрібно, щоб росіяни витрачали гроші на використання дронів і ракет для знищення наших хибних цілей, - сказав на умовах анонімності представник компанії, яка виробляє муляжі. - Зрештою, дрони та ракети коштують дорого. Наші моделі набагато дешевші".

Він навів приклад, що 155-мм гаубиця М777 коштує кілька мільйонів доларів, а її муляж - менш як 1000 доларів, і складається він переважно зі старих каналізаційних труб. Втім, його знищення для росіян обходиться стільки ж, скільки й знищення реальної одиниці озброєння.

"Після кожного влучення військові здають нам трофейні уламки, - пояснює представник компанії. - Ми їх збираємо. Якщо наша приманка була знищена, то ми працювали не дарма".

Він розповів, що чим довше триває війна, тим кращими стають муляжі. В перші місяці їх використовували для того, аби показати противнику, ніби у ЗСУ є ті чи інші зразки озброєння. Але тепер у них дещо інша функція.

Справжнє випробування для муляжів зараз - те, наскільки довго вони перебувають у полі зору ворога. Якщо це триває надто довго, то дизайнери повертаються до креслярської дошки.

Статьи по теме
Погані новини для росіян: на Курщині починається нова операція ЗСУ
Погані новини для росіян: на Курщині починається нова операція ЗСУ

Керівник ЦПД РНБО зазначив, що через небажання Кремля закінчити війну, росіяни будуть гинути вже на своїй землі.
16.09 — 352

У Зеленського спростували інформацію
У Зеленського спростували інформацію "Bild" про План перемоги, який нібито передбачає заморозку війни

В Офісі президента спростували повідомлення німецької газети "Bild" про те, що президентський "План перемоги" нібито передбачає заморозку війни.
15.09 — 181

Коли Україна вступить до ЄС: Шмигаль заінтригував заявою
Коли Україна вступить до ЄС: Шмигаль заінтригував заявою

Голова уряду наголосив, що вступ до Євросоюзу має бути невід’ємною частиною справедливого миру.
13.09 — 268