Контракти.ua

344  —  06.09.23
Українці вимагають у Зеленського ветувати закон про закриті е-декларації
Українці вимагають у Зеленського ветувати закон про закриті е-декларації

До президента Володимира Зеленського звернулися з проханням накласти вето на законопроеєкт №9534. Вимагають повернути його до парламенту для відновлення публічного доступу до реєстру декларацій.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на петицію, опубліковану на сайті президента.

Як зазначається у зверненні, закон не виконав вимогу суспільства - відкрити дані про "воєнні" статки чиновників.

"А отже, позбавили громадян та журналістів інструменту контролю за діями посадовців та головного запобіжника корупції під час війни. Таким кроком народні депутати пішли проти заяв Євросоюзу, послів G7 та депутатів Європарламенту", - написав автор петиції Олександр Ябчанка.

Активіст закликав президента ветувати і повернути до Верховної Ради проєкт закону № 9534, та забезпечити публічний доступ до реєстру декларацій без очікування річного терміну.

Варто зауважити, що петиція менше ніж за три години з моменту опублікування набрала майже 30 тисяч голосів. Тепер Зеленський зобов'язаний розглянути та відреагувати на петицію.

У 2022 році НАЗК заявило, що під час воєнного стану посадовцям не обов’язково подавати декларації. Проте країни G7 неоднорозаво звертались до влади України із закликом відновити декларування доходів депутатів та чиновників.

Вчора Верховна Рада підтримала відновлення електронного декларування, але провалила головну поправку - про відкриття декларації. Тож реєстр буде закрито, а інформація про статки чиновників буде непублічною ще рік, якщо Зеленський підпише закон у такому вигляді.

Статьи по теме
Кабмін хоче підвищити акцизи на сигарети, пальне та алкоголь для гармонізації з нормами ЄС
Кабмін хоче підвищити акцизи на сигарети, пальне та алкоголь для гармонізації з нормами ЄС

Кабінет міністрів зареєстрував законопроекти, що передбачають підвищення акцизів на алкоголь, пальне та тютюнові вироби для приведення законодавства України у відповідність із нормами Євросоюзу.
25.03 — 318

Будуть
Будуть "бонуси". У Раді пропонують скласти перелік "хороших" платників податків

У Верховній раді зареєстрований проект змін до Податкового кодексу України щодо особливостей адміністрування для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
15.03 — 295

Уряд готує законопроєкт про військовий збір для ФОПів, - Гетманцев
Уряд готує законопроєкт про військовий збір для ФОПів, - Гетманцев

Кабінет міністрів готує законопроєкт, за допомогою якого хочуть збільшити надходження до бюджету. Один із таких способів - збільшити військовий збір для приватних підприємців (ФОП).
05.03 — 318