Контракти.ua

341  —  06.09.23
Кулеба пояснив, чому в Україні важко провести вибори під час війни
Кулеба пояснив, чому в Україні важко провести вибори під час війни

Провести вибори в Україні під час війни досить важко, адже зараз мільйони громадян перебувають за кордоном, і їм треба дати можливість проголосувати.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву міністра закордонних справ України в інтерв'ю французькому телеканалу France 5.

"Проблема не в тому виграє президент Зеленський наступні вибори чи не виграє. Питання в іншому. Відповідно до нашого законодавства, не можна проводити вибори в умовах воєнного часу", - сказав Кулеба.

Він нагадав, що зараз мільйони українців знаходяться за кордоном, і їм треба дати право проголосувати.

"Щоб весь Париж, наприклад, не був заблокований чергою українців, які стоятимуть перед посольством, щоб проголосувати. Є проблема грошей. Всі ці проблеми мають бути вирішені для того, щоб провести вибори", - наголосив міністр.

Вибори в Україні у 2024 році

29 жовтня в Україні мали б відбутися парламентські вибори, однак під час дії військового стану така можливість заборонена законом. Також, вже у 2024 році в Україні мають відбутися президентські вибори. Вони заплановані на кінець березня.

Сенатор США Ліндсі Грем 24 серпня заявив, що в Україні у 2024 році мають відбутися вибори, незважаючи на введений воєнний стан.

Президент Володимир Зеленський розповів, що готовий провести вибори, якщо союзники нададуть Україні відповідну допомогу. Зокрема, йдеться про 5 млрд, та про західних спостерігачів у тому числі й в окопах.

Пізніше сенатор Ліндсі Грем закликав союзників надати Україні фінансову та технічну допомогу для проведення виборів у 2024 році.

Пізніше президента України Володимира Зеленського запитали, чи піде він на другий термін, якщо вибори у 2024 році таки відбудуться. Однак прямої відповіді не було. Глава держави лише зазначив, що не покине свою країну під час війни.

Статьи по теме
Кулеба пояснив, чому Путін вестиме війни до кінця свого життя
Кулеба пояснив, чому Путін вестиме війни до кінця свого життя

Диктатор нещодавно відверто заявив, що Росія "не збирається віддавати те, чого вона досягла".
19.01 — 356

Кулеба пояснив, чому Путіна треба судити не тільки у Міжнародному кримінальному суді
Кулеба пояснив, чому Путіна треба судити не тільки у Міжнародному кримінальному суді

МКС може засудити Путіна за все, крім агресії проти України.
27.03.23 — 414