Контракти.ua

8136  —  28.08.23
У Польщі назвали причину масового повернення українців додому
У Польщі назвали причину масового повернення українців додому

У Польщі відзначають скорочення числа українських біженців. Очікується, що восени у польських школах стане менше дітей з України.

Повернення до українських шкіл називають однією із причин повернення біженців із Польщі, повідомляє TRAVEL РБК-Україна.

На початку 2023 року в Польщі налічувалося 955 тисяч українців зі статусом PESEL UKR. Зараз біженців менше, за деякими оцінками – на 15-20%, зауважив президент Об’єднання українців у Польщі Мирослав Скірка.

"Багато біженців планували повернутися в Україну після закінчення навчального року. Щоб їхні діти з вересня могли повернутися до українських шкіл", – пояснив він.

Такі плани залишити Польщу попри війну пов'язані із тим, що у польських школах не має важливих предметів, які є в українських школах

"Йдеться, серед іншого, про українську мову та історію України. Що довша перерва у викладанні таких предметів, то важче цим дітям буде повернутися до української школи", – розповів Мирослав Скірка.

За його словами, у Польщі залишилися переважно ті біженці, які мають намір проживати у Польщі тривалий час або осісти назавжди. Значна частина з них – освічені та забезпечені люди.

"73% повнолітніх біженців з України знайшли легальну роботу в Польщі, а понад 30 000 осіб з цієї групи створили компанію в цій країні", – зазначив він.

Водночас частина біженців виїжджають із Польщі у Німеччину. Це пов'язано із кращим соціальним забезпеченням та безкоштовним житлом. Попередні опитування свідчать, що у Німеччині хотіли б залишитися назавжди 37% біженців, тоді як у Польщі – близько 19%.

Статьи по теме
У більшості українських біженців доходи вище, ніж до початку війни
У більшості українських біженців доходи вище, ніж до початку війни

Понад 60% українських біженців від війни за кордоном тепер мають вищі доходи, ніж до 24 лютого 2022 року. У листопаді 2022 року цей показник складав 43%.
04.05 — 211

Чому Польща піднімає винищувачі під час атак РФ по Україні, але не
Чому Польща піднімає винищувачі під час атак РФ по Україні, але не "включає" ППО

Під час російських ракетних атак по Україні над Польщею регулярно літають винищувачі F-16, а протиповітряна оборона приводиться в бойову готовність. Проте досі жодного разу не було збито ракети, які порушували її повітряний простір.
30.04 — 399

Литва і Польща повинні замінувати кордони з РФ і Білоруссю: генерал зробив важливу заяву
Литва і Польща повинні замінувати кордони з РФ і Білоруссю: генерал зробив важливу заяву

Польський генерал заявив про необхідність мінування кордону з Росією і Білоруссю вже зараз.
30.04 — 194