Контракти.ua

370  —  27.08.23
Як Україні увійти до пулу найбільших виробників зброї в світі: експерт дав відповідь
Як Україні увійти до пулу найбільших виробників зброї в світі: експерт дав відповідь

Одним зі шляхів виходу на нові ринки є отримання ліцензій на спільні виробництва й розвиток військово-технічного співробітництва, передусім із Туреччиною або Німеччиною.

Україна за певних умов може значно збільшити виробництво озброєння і потрапити до десятки найбільших світових гравців цього ринку. Пише ТСН. 

Про це заявив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак в інтерв'ю УНІАН.

Водночас експерт нагадав, що рекордним для України був 2009 рік – тоді держава отримала замовлень на постачання озброєнь на 2 мільярди доларів. За ці роки найбільші світові виробники зброї значно наростили портфелі своїх замовлень.

"Потрібно ставити собі амбітні цілі – хоча б наблизитися до десятки найбільших світових гравців. Проте треба розуміти, що для цього потрібен системний підхід, наприклад, як у разі з Туреччиною чи Ізраїлем. У тієї ж Південної Кореї портфель замовлень на рік становить уже 17 мільярдів доларів, що для нас є непід'ємною сумою", – зазначив експерт.

За словами Бадрака, одним зі шляхів виходу на нові ринки є отримання ліцензій на спільні виробництва й розвиток військово-технічного співробітництва, передусім із Туреччиною або Німеччиною.

Новим вікном технологічних можливостей для України має стати масштабна співпраця з такими авторитетними й потужними гравцями, як BAE Systems (Велика Британія), Rheinmetall (Німеччина), Lockheed Martin (США) та іншими.

"Військово-технічне співробітництво стає ключовим напрямком з огляду на можливість приходу потужних компаній на український ринок, спільних розробок і спільних виробництв. Той же німецький концерн Rheinmetall до кінця серпня планує розпочати обслуговування танків в Україні. Варто вийти на спільне створення засобів ППО. Також є перспективи спільних робіт у проєктах створення й виробництва танка KF51 Panther і БМП Lynx KF41 від Rheinmetall. Це буде дуже гарний кейс, який може зробити гарний заділ на майбутнє", – зазначив Бадрак.

Раніше повідомлялося, що країни Заходу зацікавлені в тому, щоб налагодити виробництво зброї в Україні, однак керівники оборонних компаній готові розглядати таку можливість лише після завершення війни.