Контракти.ua

760  —  25.08.23
Український контрнаступ ще здивує критиків. Що сказав генерал Петреус
Український контрнаступ ще здивує критиків. Що сказав генерал Петреус

Роман Сущенко: The Washington Post опублікувала статтю генерала Петреуса та провідного американського експерта, військового історика Фредеріка Кагана, присвячену українським операціям на Запоріжжі. Ось основні тези:

- Війна в Україні не є лінійною. Тому надмірний песимізм – через повільний прогрес українців – недоцільний.

- Це не кінець української операції на Запоріжжі, а лише її початок. Українська операція триває вже 10 тижнів, але триватиме ще щонайменше 4 місяці.

- Українські тактичні операції проводяться за принципом "створення ресурсного голоду, розтягування, нанесення стрімких ударів". Українці розтягують російські сили, завдаючи ударів по кількох точках, розкиданих по всій ширині фронту, постійно завдаючи ударів у російських тилах і підтримуючи "тиск", розраховуючи, що врешті-решт російська оборона "зламається" і прорив можна буде використати для швидкого уведення українських резервів.

- Теорія бажання перемоги не є гарантією успіху. Росіяни адаптувалися до реалій цього етапу війни. Хоча вони все ще стикаються з різними викликами, було б нерозумно недооцінювати їх. Але так само нерозумно було б не враховувати літній український контрнаступ.

- Західним спостерігачам, які стежать за війною в Україні, слід пам’ятати про загальну картину. Ті, хто приймає політичні рішення, не повинні ламати руки і скаржитися, що контрнаступ не приніс швидких успіхів. Це буде довготривала війна, і нам потрібна українська перемога.

- Україні потрібна зброя, яка дозволяє наносити точні удари далеко від лінії фронту, наприклад ATACMS. Їм також потрібно більше боєприпасів, щоб зберегти імпульс наступу. Україні також необхідно прискорити постачання F-16. Насправді ці постачальні можливості Україні були потрібні ще кілька місяців тому.

- Постачання США зброї, боєприпасів і допомоги на суму понад 44 мільярди доларів США вражає. Але нам потрібно зробити більше, і ми повинні зробити це з більшим відчуттям негайності. Час діяти настав зараз.

Нагадаю, що генерал Петреус є колишнім командувачем коаліційними силами в Іраку та Афганістані та колишнім керівником ЦРУ. Ймовірно, один із найвідоміших і шанованих американських військових (головним чином за командування збройними силами США під час так званого сплеску в Іраку в 2007 році, коли адміністрація Буша значно посилила військовий контингент, стабілізувавши ситуацію в Іраку).

Фредерік Каган, колишній викладач у Вест-Пойнті, колишній радник Петреуса в Іраку.

Цей текст, адресований переважно особам, які приймають рішення в США та в Європі, і має на меті вплинути на їхні політичні рішення щодо України. Імена Петреуса та Кагана мають привернути увагу політиків.

Автор: Роман Сущенко, журналіст

Статьи по теме
У Держдепі США пояснили, чим росіяни труять ЗСУ на полі бою
У Держдепі США пояснили, чим росіяни труять ЗСУ на полі бою

В такий спосіб ЗС РФ прагнуть витісняти ЗСУ з укріплених позицій.
вчера, 17:53 — 363

Ходжес закликав Україну ігнорувати вимоги США не атакувати російські НПЗ
Ходжес закликав Україну ігнорувати вимоги США не атакувати російські НПЗ

Україна має ігнорувати заклики з Вашингтона припинити удари дронами по російських нафтопереробних заводах. Київ має право захищати себе і має робити все, що необхідно.
вчера, 12:27 — 173

ГУР: перемовини про завершення війни можливі у другій половині 2025 року
ГУР: перемовини про завершення війни можливі у другій половині 2025 року

Відкинути Росію до наших міжнародно визнаних кордонів не означає виграти війну.
вчера, 10:03 — 403