Контракти.ua

734  —  26.08.23
Лукашенко заявив, що не гарантував безпеку для Пригожина
Лукашенко заявив, що не гарантував безпеку для Пригожина

Олександр Лукашенко заявив, що не давав ніяких гарантій безпеки для керівника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на агентство "Белта".

За його словами, Пригожин ніколи не просив у нього гарантій безпеки для себе. Він також заявляє, що російський диктатор Володимир Путін не причетний до катастрофи літака Пригожина.

"Якщо прямо відповідати на це запитання: я і не повинен забезпечувати безпеку Пригожина. Це по-перше. По-друге, ніколи в такому ключі розмова і не йшла", - сказав він.

Однак він розповів, що двічі обговорював із Пригожиним питання його безпеки: під час заколоту ПВК "Вагнера" і коли той приїжджав до Білорусі разом із Дмитром Уткіним.

Тоді він нібито попередив Пригожина, що той "погубить людей і сам загине", а в другому "категорично їх обох попередив: "Хлопці, дивіться" (на цьому цитата закінчується).

Нагадаємо, що ще наприкінці червня, Лукашенко розповідав про те, що гарантує безпеку Пригожину у разі, якщо той припинить бунт в Росії.

"Так, справді, він (засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин - ред.) сьогодні в Білорусі. Як я і обіцяв, якщо ви хочете якийсь час у нас перекантуватися і не тільки, ми вам допоможемо. Звісно, за їх ("вагнерівців" - ред.) рахунок", - сказав тоді він.

Лукашенко зауважив, що Путін навряд чи причетний до катастрофи бізнес-джета Пригожина. Він сказав, що "не може уявити, що це зробив Путін, що винен Путін. Занадто груба, непрофесійна робота, якщо вже на те пішло".

Ймовірна смерть Пригожина

23 серпня у Тверській області РФ розбився літак із 10 людьми на борту, серед яких значився й Пригожин.

Офіційно його смерть поки не підтвердили, проте американська розвідка вважає, що Пригожин загинув.

Західний чиновник розповів Financial Times, що бізнес-джет могли збити російською ЗРК, а New York Times пише, до аварії міг призвести вибух на борту літака.

"Вагнерівці" в Білорусі

Моніторингова група "Білорускі Гаюн" поки не фіксує виведення бойовиків "Вагнера" з Білорусі. Але супутникові знімки підтверджують, що з початку серпня табір "вагнерівців" у Білорусі почали демонтувати.

Статьи по теме
Лукашенко заявив, що Білорусь готується до війни
Лукашенко заявив, що Білорусь готується до війни

Білорусь "не хоче воювати", втім готується до цього. В країні продовжується підготовка відповідних підрозділів й не тільки.
02.04 — 268

Лукашенко заявив, що у Білорусі з'явилися
Лукашенко заявив, що у Білорусі з'явилися "Іскандер-М", щоб "захистити себе"

Глава білоруського режиму Олександр Лукашенко визнав, що на озброєння надійшли два дивізіони ракетних комплексів "Іскандер-М". Також на території країни розташовується і тактична ядерна зброя.
21.02 — 356

Лукашенко заявив, що Білорусь безкоштовно отримала від Росії ядерні ракети
Лукашенко заявив, що Білорусь безкоштовно отримала від Росії ядерні ракети "Іскандер": проти кого хоче застосувати

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Росія подарувала РБ ядерні ракети "Іскандер".
21.01 — 666