Контракти.ua

1883  —  24.08.23
Майже 70% українців вважають, що заміна герба на Батьківщині-Матері могла зачекати
Майже 70% українців вважають, що заміна герба на Батьківщині-Матері могла зачекати

Більшість українців схвалюють заміну радянського символа на герб України на монументі "Батьківщина-Мати", однак вважають, що це могло зачекати до кінця війни.

69% українців вважають, що замість змінювати герб на монументі "Батьківщина-Мати" варто було витратити ці гроші на війну. Пише ТСН. 

Про це йдеться у опитуванні Фонду демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва.

Так, на момент проведення опитування 83% респондентів чули про ініціативу заміни герба СРСР на тризуб на щиті монумента "Батьківщина-Мати" у Києві. 17% – нічого про це не чули.

Назагал українці вельми схвально сприйняли таку ініціативу: 67% поставилися до такого рішення позитивно, і лише 16% – негативно, решта – не визначилися зі своїм ставленням або ж їм байдуже. Позитивне ставлення найвище на заході нашої країни, а також серед українців молодого та середнього віку.

Дещо менше таких позитивних оцінок на півдні (42%) та сході (57%), а також серед людей старшого покоління (58%). Хоча навіть у цих регіонах та вікових групах позитивні оцінки переважають.

Більшість опитаних (70%) погоджуються, що заміна герба СРСР на тризуб на монументі "Батьківщина-Мати» є важливою подією, яка символізує боротьбу України за свободу та розрив із радянським минулим. Незгодні з цим близько 17%. Як і у випадку з загальною оцінкою рішення про заміну герба, дещо менше наведене судження про символічність події схвалюють на півдні (56%) та сході (59%) України, а також серед старшої вікової категорії (60% серед категорії тих, кому за 60 років, порівняно з 75% серед молоді 18–29 років).

Водночас більшість українців (69%) погодилися і з тим, що замінити герб СРСР на тризуб на монументі "Батьківщина-Мати" можна було й пізніше (наприклад, після війни), а наразі доцільніше було б спрямувати ці гроші на допомогу армії та людям, які постраждали від війни. Не погодився з цим близько 21% респондентів. Найбільше згодних із наведеним твердженням на івдні (76%), дещо менше – на сході України (60%).

Нагадаємо, у Києві на монументі "Батьківщина-Мати" продовжуються роботи над проєктом "Тризуб Батьківщини". Будівельники вже зашили площину щита металом, і наразі відбуваються роботи зі зварювання пластин щита та Тризуба.