Контракти.ua

533  —  23.08.23
Коли завершиться війна в Україні: британський генерал назвав три варіанти
Коли завершиться війна в Україні: британський генерал назвав три варіанти

Річард Берронс прогнозує, що війна в Україні не завершиться найближчим часом.

Британський генерал, колишній командувач Об'єднаних сил Великої Британі Річард Берронс назвав три шляхи завершення війни між Росією та Україною. Пише ТСН. 

Про це передає ВВС.

Він наголошує: вирішувати, яким шляхом піти, буде український народ.

Перший сценарій

Перший варіант, на думку британського генерала, – це відмова України від подальшої боротьби. Причиною може бути зневіра в те, що окупантів можна вибити з усієї захопленої території або це коштуватиме занадто багато сил, крові і грошей.

"На мій погляд, це було би просто жахливим рішенням, і я не вірю, що Україна на це піде", – вважає Берронс.

Другий сценарій

Іншим шляхом Берронс називає зупинення бойових дій просто зараз. Оголосити не перемир’я, а тимчасове припинення вогню, визнаючи, що немає військового способу для рішучої перемоги на полі бою.

"Тобто це не визнання поразки чи втрати, а прийняття статусу-кво і призупинення збройного конфлікту. На жаль, обидві сторони скористаються паузою, щоб зібратися із силами і переозброїтися, а війна відновиться в майбутньому зі ще більшими смертями і руйнуваннями, тоді як усі інші з нас житимуть в умовах невизначеності", – пояснює британський генерал.

Третій сценарій

Відставний офіцер вважає, що третій варіант полягає в низці кроків, головний із яких - зняти з України тиск чітких графіків. Тобто не вимагати від неї досягти швидкого результату на полі бою.

"Ціна спроб перемогти, коли для цього немає сил, – у тому, що Україна може втратити те, що здобула, виснажуючи свої сили спробами штурму сильної російської оборони", – каже Берронс.

На його думку, третій шлях полягає в тому, щоби "зупинитися і замислитися". Тобто ЗСУ мають підтримувати постійний тиск на росіян на лінії фронту, продовжувати поволі виснажувати їх сили, навіть протягом зими.

А тим часом необхідно буде розбудовувати військову міць України із західною підтримкою, щоб вона здобула перемогу на полі бою наступного року або через рік.

Виклики третього сценарію:

  • довга і важка війна для українського народу;
  • необхідність тривалої підтримки Заходу.

На думку Річарда Берронс зараз настав "етап вибору": чи буде Захід і далі підтримувати Україну стільки, скільки потрібно.

Берронс прогнозує, що війна в Україні не завершиться найближчим часом.

"Наразі єдине, що зрозуміло – те, що ця війна ще далека від завершення. Обидві сторони налаштовані воювати далі, а Захід зобов’язався підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно", – підсумував він.

Раніше литовський військовий експерт Даріус Антанаітіс назвав два сценарії закінчення війни в Україні.

Очільниця Міністерства реінтеграції Ірина Верещук заявила, що "шлях до перемоги у війні буде довгим та важким", а обіцянки про "2-3 тижні", "до кінця року", "наступної весни" – все це неправда".