Контракти.ua

228  —  11.08.23
Більше половини компаній в Україні нехтують кібербезпекою
Більше половини компаній в Україні нехтують кібербезпекою

Із початком повномасштабного вторгнення питання кібербезпеки в Україні як ніколи набуло актуальності, кількість кібератак та інших пов'язаних інцидентів помітно зросла. Асоціація CISO Ukraine, яка об'єднує керівників підрозділу інформаційної безпеки, стала ініціатором проведення опитування серед українських компаній на тему їхнього рівня кіберстійкості та стану систем в цілому.

Результати опитування 

Аналітична робота охопила понад 150 підприємств, серед яких найбільший відсоток склали представники ритейлу, IT-компаній та державного сектору. Не секрет, що сучасний бізнес, а особливо той, що зосереджений в онлайні, особливу увагу має приділяти питанням кібербезпеки та захищеності даних. Одним з прикладів такого бізнесу можуть бути азартні ігри, які вже давно взяли курс саме на онлайн сегмент - - кращі казино України та букмекери ставлять безпечну гру на перше місце.

Зокрема проведене дослідження показало, що більшість компаній мають хибне уявлення про дійсний рівень своєї кібербезпеки у порівнянні із реальним положенням справ. Наприклад, лише 41% від опитаних компаній мають у своєму штаті директора за IT-безпеки. Понад 90% вважають, що мають достатній набір інструментів для усунення можливих проблем у цьому напрямку, проте понад 50% говорять про те, що не використовують такі важливі технології, як кіберрозвідку або оркестрування систем безпеки.

Разом з тим після початку війни все більше компаній звернули увагу на питання кібербезпеки - це позитивна тенденція. Втім, зазначається, що власне увага ще не робить бізнес захищеним, необхідно вживати профілактичні та превентивні заходи. У цьому напрямку фахівці радять співпрацювати зі спеціалістами з цих питань. Зрештою, кібербезпека потроху переходить з технічної площини в організаційну, а це означає, що керівники великих компаній виявляють більш зрілий та дбайливий підхід до власної справи.

Чому кібербезпека сьогодні важлива?

Випадки кібератак помітно почастішали. Їх наслідки можуть серйозно вплинути на бізнес в цілому та мають декілька дійсно серйозних загроз:

  • Витік персональних даних;
  • Несанкціонований доступ;
  • Шахрайські схеми;
  • Зниження довіри користувачів, як наслідок.

В залежності від напрямку бізнесу, подібні ураження можуть призвести до втрати банківських даних або інформації про здоров'я, словом, того, що має мати суто конфіденційний характер.

Війна не могла не вплинути на питання кібербезпеки, тому сьогодні ми бачимо всебічну підтримку наших партнерів і у цьому напрямку. Наприклад, США надала понад 60 млн. доларів на підтримку належного стану цього напрямку, а Великобританія профінансувала її зміцнення, надавши понад 20 млн доларів.

Фахівці радять в жодному разі не ігнорувати сучасні технології безпеки та вчасно проводити перевірки та оцінювати ризики, виключаючи зайву самовпевненість.Це можуть бути регулярні тестування на фішинг або на проникнення всередину системи, а також робота з командою на предмет обізнаності основних небезпек.