Контракти.ua

392  —  07.08.23
Переговори в Джідді щодо України допомогли "зміцнити міжнародний консенсус", - МЗС Китаю
Переговори в Джідді щодо України допомогли

Міжнародні переговори в Саудівській Аравії на вихідних щодо пошуку мирного вирішення "української кризи" допомогли "зміцнити міжнародний консенсус".

Про це заявило МЗС Китаю, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

На переговорах у Джідді взяли участь понад 40 країн, включаючи Китай, Індію, США та європейські країни, але не Росію.

Китай направив свого спеціального посланця з євразійських справ і колишнього посла в Росії Лі Хуея, який у травні здійснив поїздку шістьма європейськими столицями, щоб знайти точки дотику для можливого політичного врегулювання між Москвою та Києвом.

Чи "мав великі контакти та спілкування з усіма сторонами щодо політичного врегулювання української кризи... вислуховував думки та пропозиції всіх сторін і сприяв подальшому зміцненню міжнародного консенсусу", - йдеться у письмовій заяві МЗС для Reuters.

"Всі сторони позитивно оцінили присутність Лі Хуея та повністю підтримали позитивну роль Китаю у сприянні мирним переговорам", - йдеться у заяві.

Китай продовжуватиме зміцнювати діалог на основі своєї мирної пропозиції з 12 пунктів і "накопичуватиме взаємну довіру", заявив МЗС, не вдаючись до подробиць.

На думку аналітиків, присутність Китаю свідчить про можливі зміни у підході Пекіна, але не про різкий поворот у його підтримці Москви.

Пекін відмовився засудити Москву за розпочате нею в лютому 2022 року вторгнення. Але він запропонував свій власний "мирний план", який отримав мляву реакцію як у Росії, так і в Україні, тоді як США та НАТО поставилися до нього скептично.

Як зазначає Reuters, дводенна зустріч у Джідді була частиною дипломатичного прагнення України заручитися підтримкою інших країн крім своїх основних західних прихильників, звернувшись до країн Глобального Півдня, які не хотіли приймати чийсь бік у війні, яка вдарила по світовій економіці.

Статьи по теме
США загальмували постачання зброї Україні. Джерела у Вашингтоні назвали причину
США загальмували постачання зброї Україні. Джерела у Вашингтоні назвали причину

Пакети військової допомоги США для України в останні місяці стали меншими, оскільки запаси зброї та обладнання, які Пентагон готовий відправити Києву зі своїх власних запасів, скоротилися.
17.09 — 512

США звинуватили Китай у наданні військової допомоги РФ: наслідки загрожують не лише Україні
США звинуватили Китай у наданні військової допомоги РФ: наслідки загрожують не лише Україні

В обмін на допомогу Китай отримує секретні російські військові технології.
13.09 — 329

Китай допомагає Путіну в російсько-українській війні, - посол США у Пекіні
Китай допомагає Путіну в російсько-українській війні, - посол США у Пекіні

Китайська Народна Республіка не обіймає нейтральну позицію щодо російсько-української війни і стала на бік російського диктатора Володимира Путіна.
28.06 — 583