Контракти.ua

370  —  06.08.23
На які професії сьогодні найбільший попит
На які професії сьогодні найбільший попит

Найбільший попит на ринку праці на спеціальності, пов’язані з подальшим пристосуванням бізнесу до воєнних умов — логістика, продажі, закупівлі. Зростає і кількість вакансій в охороні здоров’я та освіті.

Про це йдеться в Інфляційному звіті НБУ за липень 2023 року.

З початку 2023 року тривало зростання попиту на робочу силу, підтримане пожвавленням економіки. Найвищий попит спостерігався на спеціальності, пов’язані з подальшим пристосуванням бізнесу до воєнних умов. Так, серед нових вакансій переважають робітничі професії, логістика та продажі і закупівлі.

В поточних умовах зростає і кількість вакансій в охороні здоров’я та освіті, а завдяки поступовому пожвавленню внутрішнього попиту — у роздрібній торгівлі та сфері послуг. Це зокрема може бути наслідком масштабної міграції за кордон, насамперед жінок, які переважали в цих секторах.

Водночас низький попит залишається на працівників гуманітарно-культурного та адміністративно-управлінського напрямів, а також у сфері ІТ і будівництві. Зміни в попиті на робочу силу відображають вагомі зміни в структурі економіки.

Динаміка пропозиції робочої сили в останні місяці практично повернулася на докризову траєкторію. Це відображає подальшу адаптацію населення до умов високих безпекових ризиків. Завдяки швидкому відновленню попиту на робочу силу з початку 2023 року зайнятість українців поступово зростала.

«Попри відновлення попиту на робочу силу, ситуація на ринку праці залишається складною: рівень безробіття, за оцінками НБУ, впродовж першого півріччя незначно знизився, але залишався високим. Хоча фінансовий стан населення поступово поліпшується, доходи все ще слабкі через наслідки війни», — йдеться в документі.

Зазначається, що пожвавлення економічної діяльності сприятиме зростанню зайнятості та трудових доходів у приватному секторі. Проте безробіття перевищуватиме довоєнний рівень, оскільки зміна структури економіки зумовлюватиме диспропорції на ринку праці.

Статьи по теме
Роботодавці планують частіше звільняти працівників, ніж брати на роботу
Роботодавці планують частіше звільняти працівників, ніж брати на роботу

Ринок праці в Україні наразі переживає чергову кризу. З одного боку роботодавці часто стикаються з дефіцитом працівників, з іншого - умови ведення бізнесу погіршуються. Так, відсутність безпеки, відключення світла, мобілізація, зростання податків не сприяють планам на майбутнє, у тому числі щодо кількість співробітників.
08.09 — 150

Робота в «офісі»: названо найпопулярнішу шахрайську схему на ринку праці
Робота в «офісі»: названо найпопулярнішу шахрайську схему на ринку праці

Work.ua ділиться кейсами, як розвиваються шахрайські схеми та розповідає як мінімізувати ризик натрапити на псевдороботодавців.
19.03 — 310

Яких фахівців найважче знайти, і для кого роботи поменшало
Яких фахівців найважче знайти, і для кого роботи поменшало

Повномасштабне вторгнення РФ кардинально змінило ринок праці в Україні. Міграція населення, зупинка виробництв, релокація бізнесів, мобілізація громадян до лав Сил оборони, – всі ці чинники вплинули на ситуацію як для кандидатів, так і для роботодавців.
14.03 — 333