Контракти.ua

356  —  04.08.23
Хто може отримати 50% знижки на оплату комунальних послуг
Хто може отримати 50% знижки на оплату комунальних послуг

Найбільш вразливі категорії населення в Україні мають право на пільги на оплату житлово-комунальних послуг.

В Пенсійному фонді України пояснили, чи можуть їх отримати сім'ї, в яких проживають прийомні діти.

Там пояснили, що така сім'я має право на пільги, якщо середньомісячний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу не перевищує величину доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу (3760 грн).

Пільга у розмірі 50% знижки надається:

  • на оплату житла в межах норм, передбачених законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (в т.ч. прийомну дитину), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);
  • на користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та на вартість скрапленого балонного газу для побутових потреб (в межах норм та соціальних нормативів, визначених Кабінетом Міністрів України);
  • на вартість палива (у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення).

Коли середньомісячний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу перевищує 3760 грн – родина має право звернутися за призначенням житлової субсидії.

При призначенні житлової субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком до складу домогосподарства прийомної сім’ї включаються діти, які не зареєстровані (не задекларовані) в житловому приміщенні (будинку) цієї сім’ї, але фактично там проживають – на них розраховуються соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування. При цьому доходи таких дітей (у разі наявності) в сукупний дохід домогосподарства для призначення субсидії не враховуються.

За призначенням пільги або житлової субсидії до органу Пенсійного фонду України може звернутись один з батьків-вихователів прийомної сім’ї, в якій не менше року проживають троє або більше дітей.

Військовослужбовці, які стали на захист нашої країни, мають право на низку пільг від держави. В тому числі – і на оплату житлово-комунальних послуг. Нагадаємо, які пільги на житлово-комунальні послуги передбачені для військовослужбовців та їх рідних.

Статьи по теме
Як зараз відбувається реструктуризація боргів за комуналку
Як зараз відбувається реструктуризація боргів за комуналку

Уряд України дозволив відключати світло побутовим споживачам, які систематично не сплачують платіжки та накопичили борги. Кабмін зняв мораторій на припинення надання житлово-комунальних послуг. Саме тому тепер боржникам можуть відключати електроенергію.
12.05 — 260

Чи вистачить Україні бюджету на пенсії та субсидії в цьому році
Чи вистачить Україні бюджету на пенсії та субсидії в цьому році

Україні цього року вистачить коштів в бюджеті на соціальні виплати, зокрема пенсії та субсидії, завдяки новій допомозі від США.
28.04 — 322

Тарифи на комуналку в Україні зростатимуть, - консенсус-прогноз
Тарифи на комуналку в Україні зростатимуть, - консенсус-прогноз

За прогнозами експертів, тарифи на електроенергію в Україні у 2024 році зростуть на 15%. У 2025 році очікується підвищення ще на 15%.
23.04 — 299