Контракти.ua

370  —  26.07.23
Війна перетворила Україну на суперлабораторію винаходів - WP
Війна перетворила Україну на суперлабораторію винаходів - WP

Україна на сьогодні перетворилася на суперлабораторію з розробки інноваційних військових продуктів і має цілком реальну можливість розробити рішення світового рівня.

Про це пише Washington Post.

"Україна, яка відома сільським господарством та важкою промисловістю, не є очевидним місцем для інновацій дронів. Однак гострота війни перетворила країну на свого роду суперлабораторію винаходів, залучаючи інвестиції від хвалених бізнес-світил, включаючи колишнього виконавчого директора Google Еріка Шмідта", - йдеться в матеріалі.

Зазначається, що понад 200 українських компаній, які займаються виробництвом безпілотників, зараз працюють пліч-о-пліч з військовими підрозділами на передовій, щоб налаштувати та посилити дрони, щоб покращити їхню здатність вбивати та шпигувати за ворогом.

"Це технологічні перегони 24/7", - прокоментував віцепрем'єр-міністр України Михайло Федоров, який відповідає за українську програму "Армія дронів", спрямовану на максимальне використання Києвом розвідувальних та ударних безпілотників, щоб компенсувати велику перевагу Росії в авіації та артилерії.

Washington Post наголошує, що саме ця програма допомогла приватним компаніям навчити понад 10 000 операторів дронів минулого року, з метою навчання додаткових 10 000 протягом наступних шести місяців.

"За оцінками, російські військово-повітряні сили в 10 разів більші, ніж українські, але Київ тримав більшу їх частину на землі після того, як збив кілька винищувачів у перші дні конфлікту. Безпілотники дозволили Україні вести спостереження і вражати чутливі цілі далеко в тилу ворога, одночасно підвищуючи точність звичайної артилерії", - пише видання.

Washington Post описує переваги роботи над технологіями саме в Україні на прикладі технологій глушіння, наголошуючи, що компанії можуть не просто розробляти, а й тестувати свою продукцію. Це привілей, якого немає у переважної більшості міжнародних компаній, що спеціалізуються на аналогічних виробництвах.

"На Заході ви не можете просто запустити глушник лише для того, щоб протестувати свій продукт. Вам потрібна спеціальна ліцензія, і навіть коли вона у вас є, вона поширюється тільки на вузьку оточену територію", – розповів виданню колишній керівник Uber Андрій Ліскович, який покинув Кремнієву долину, щоб допомогти військовим зусиллям України.

"Ось чому це одна з областей, де Україна має цілком реальну можливість розробити рішення світового рівня", – сказав Ліскович.

Виробники дронів також отримують постійний зворотний зв'язок з лінії фронту, що дозволяє їм вносити негайні корективи, щоб зменшити вразливість і поліпшити летальність.

"Рішення для кінцевого споживача є однією з найскладніших і найважливіших проблем", – сказав Ліскович.

Статьи по теме
В Microsoft назвали головні проблеми штучного інтелекту
В Microsoft назвали головні проблеми штучного інтелекту

Президент компанії Microsoft Бред Сміт розповів, що його хвилює найбільше у питанні штучного інтелекту.
26.05.23 — 407

Армія дронів. Україна законтрактувала майже 1600 безпілотників для військ
Армія дронів. Україна законтрактувала майже 1600 безпілотників для військ

Завдяки проєкту "Армія дронів" українські військові забезпечується кращими зразками безпілотних літальних апаратів.
18.01.23 — 491

Війна дронів. Які українські безпілотники задіяні на полі бою
Війна дронів. Які українські безпілотники задіяні на полі бою

Українські компанії наростили виробництво безпілотних літальних апаратів (БПЛА), а Збройні сили - їхню експлуатацію. Лише за минулий місяць до застосування було допущено 7 зразків, і ці темпи значно вищі за все, що було раніше.
24.12.22 — 953