Контракти.ua

705  —  18.07.23
Зима буде важкою, але не складніше минулої – експерт
Зима буде важкою, але не складніше минулої – експерт

Через ракетні обстріли та атаки дронів, минулої зими українці жили в умовах постійних відключень світла. Зима 2023-2024 також обіцяє бути важкою, бо енергосистема серйозно постраждала, але не складнішою за минулорічну.

Про це розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко в ефірі телемарафону, пише «Суспільне».

«Нам точно не треба готуватися до якогось апокаліпсису. Зараз всіх залякують то атомною зброєю, то ще чимось. На те, щоб все відновити, підуть роки й роки. Але на сьогодні проводиться дуже велетенська робота: і наші міжнародні партнери надали певні фінанси, і за рахунок власних коштів підприємств», — пояснив він.

За словами експерта, «Укренерго», «Енергоатом» та всі електростанції працюють над тим, щоб підготуватися до осінньо-зимового періоду. Крім того, на сьогодні на ринку електричної енергії дещо стабілізувалася ситуація.

«І енергетичні компанії після зміни прайс-кепів з 1 липня отримують трохи більше грошей, ніж було до цього. І, в першу чергу, треба подякувати нашим збройним силам і нашим партнерам, які поставили ефективні системи ППО. Тому, я думаю, ці основні фактори і зроблять ситуацію набагато легшою, ніж минулого року щодо проходження осінньо-зимового періоду, хоча вона й буде важкою», — підсумував він.

Говорячи про додаткове обладнання, експерт сказав, що воно завозиться, створюється аварійний запас. Також в Україні значно скоротилося споживання електроенергії, що  дозволяє знизити можливий дефіцит в осінньо-зимовий період.

«Безумовно, все ми не зможемо відремонтувати, створити необхідний аварійний запас, тому що за цей стислий термін це навряд чи можна зробити. Будуть певні дефіцити в окремі години, зимові дні. До цього треба готуватись. Але блекауту та апокаліпсису я не передбачаю. Для того, щоб цього не сталося, енергетики роблять все можливе і неможливе», — наголосив директор енергетичних програм Центру Разумкова.

Статьи по теме
МВФ готує транш для України
МВФ готує транш для України

Рада директорів МВФ розгляне питання про виділення траншу для України на 1,1 млрд доларів. Рішення буде ухвалено до осінніх зустрічей МВФ та Світового банку, які відбудуться 21-26 жовтня.
04.10 — 168

Непрямі втрати економіки України перевищили $1,1 трлн
Непрямі втрати економіки України перевищили $1,1 трлн

Станом на липень 2024 року непрямі фінансові втрати економіки України внаслідок повномасштабного вторгнення Росії перевищили 1,1 трильйона доларів США.
02.10 — 177

ЄБРР оновив прогноз зростання ВВП України
ЄБРР оновив прогноз зростання ВВП України

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) змінив прогноз щодо зростання ВВП України на тлі російських атак на енергетичні об’єкти країни.
26.09 — 199