Контракти.ua

4494  —  19.07.23
Чому гниють зав'язі та плоди кабачків і що з цим робити
Чому гниють зав'язі та плоди кабачків і що з цим робити

Гниють кабачки – як врятувати врожай.

Кабачок – врожайна і не найскладніша для вирощування городня культура. Але часто плоди, що зародилися, раптом починають гнити на грядці, так і не виростаючи до нормальних розмірів. Найчастіше в цьому явищі винен господар, який щось зробив неправильно. Пише ТСН. 

Чому гниють кабачки та що робити

  • Якщо гниє вершина кабачка, найімовірніше, йому не вистачає кальцію. Потрібно підгодувати рослину кальцієвою селітрою з розрахунку 15 мл на 10 л води.
  • Плід кабачка гниє біля основи – рослині не вистачає бору. Розчиняємо 2 г борної кислоти у 10 л води та обприскуємо рослину.
  • Якщо плід гниє повністю, потрібен йод. 30 крапель йоду розчиняємо у 10 л воли та поливаємо рослину.

Чому гниють зав'язі кабачків та як цього уникнути

Погодні умови

Кабачок теплолюбний і дуже чутливий до надмірної вологості. Тому в сиру й холодну його зав'язі починають гнити. Щоб цього не сталося, за такої погоди накрийте кабачок плівкою. Також можна покласти під плоди солому та дощечки.

Невдало обране місце

Кабачки не плодоноситимуть на тому місці, де до них росли їхні "родичі" – огірки, гарбузи, дині, кавуни. Щоб кабачки добре зростали на такому місці, потрібно почекати щонайменше 4 роки. Добре ростимуть кабачки там, де раніше росли картопля, буряк, капуста, морква, цибуля чи зелень.

Густе посадження

Кабачки ростуть занадто близько один до одного, і їхнє листя не дає зав'язям отримувати достатньо сонячного освітлення та провітрювання, наслідком чого й може бути загнивання зав'язей кабачків. У цьому разі потрібно просто прорідити листя, видаливши все старе.

Нестача мікроелементів

Зав'язі кабачків можуть почати гнити в тому разі, якщо їм не вистачає мікроелементів – зокрема, бору та йоду.  Для того, щоб поповнити їх цими мікроелементами, обробіть рослини один раз за сезон відповідними розчинами. Для цього розведіть 2 г йодистого калію в 10 л води та  2 г борної кислоти в 10 л води. Можна також з'єднати обидва компоненти в одному розчині.

Хвороби кабачків

Спровокувати загнивання можуть захворювання, як-от вірус огіркової мозаїки або борошниста роса. Щоб позбутися цього, кабачки потрібно буде обробити бактерицидними засобами та фунгіцидами. Не завадить і оброблення проти шкідників – попелиці, колорадського жука, мурах, які розповсюджують основні захворювання кабачків.