Контракти.ua

456  —  09.07.23
Генерал Марченко розповів, як вдалось врятувати Миколаїв від окупантів: "Могли зайти без бою"
Генерал Марченко розповів, як вдалось врятувати Миколаїв від окупантів:

Генерал пригадав, що відбувалось у Миколаєві у перші дні війни.

Генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко, який керує обороною Миколаївської області, розповів, що у перші дні війни російські окупанти могли захопити Миколаїв навіть без бою.

Про це йдеться в програмі "Мосейчук + Кім та його команда". Пише ТСН. 

"Не зрозуміло, чому я заїхав в абсолютно пустий Миколаїв. Не було жодного блокпосту, не було жодного патруля, не було жодної живої людини. Як військовий я розумів, що якщо зараз сюди прийде будь-яка передова група, то вона зайде в місто навіть без бою", - каже військовий.

Генерал Марченко розповів, що наступного дня він зустрівся з Віталієм Кімом та вони узгодили, як можна врятувати місто від окупації.

"Вранці я зустрівся з Віталієм Кімом. Він мене побачив, каже: "Ти військовий?". Я кажу: "Ну да". "Ти знаєш, що робити?" Я говорю: "Розумію". Він: "Слава богу, я такого чекав"... Врахували сили, засоби, які в нас є. Всіх військових, всіх цивільних, хто міг стояти зі зброєю. І почали будувати оборону... Їдучи в Миколаїв, я десь зрозумів в душі, що я їду в один бік. І моя задача була: це врятувати рідне місто, це врятувати наших людей", - сказав він.

Ситуація на Миколаївщині на початку війни

На початку повномасштабної війни Росії проти України окупанти захопили майже всю Херсонщину та встигли зайти у частину Миколаївської області. 2022 року росіяни цинічно обстрілювали Миколаїв та могли навіть оточити чи захопити місто.

Тоді у регіон прибув генерал Дмитро Марченко, який до квітня 2022 року керував обороною Миколаєва, проте згодом був переведений на іншу лінію фронту. У липні 2022 року генерал повернувся до Миколаєва. Це голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім пояснював, що Марченка за його листом і проханням відрядив до Миколаївської області головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Восени 2022 року під час контрнаступу ЗСУ звільнили Миколаївську область, проте окупанти досі перебувають на Кінбурнській косі.

Статьи по теме
Генерал Марченко розповів, що треба для успішного звільнення Херсона
Генерал Марченко розповів, що треба для успішного звільнення Херсона

Для успішного контрнаступу на Херсонщині Україні необхідно мати щонайменше втричі більше військ, аніж є у ворога.
28.08.22 — 760