Контракти.ua

280  —  08.07.23
Штатив: особливості конструкції
Штатив: особливості конструкції

Якщо ви серйозно захоплюєтесь фотографією, рано чи пізно вам доведеться купити штатив для камери. Адже без нього неможливе якісне знімання природи, архітектури чи предметів. Але вибрати відповідний штатив непросто –  існують сотні моделей з різними характеристиками. Можна, звичайно, покластися на професіоналізм і порядність продавця і запитати поради у нього. Ми пропонуємо інший варіант – прочитати нашу статтю та йти до магазину з чітким розумінням того, який штатив потрібен саме вам.

Особливості конструкція

Штатив складається з ніг, розпірок, фіксаторів та центральної штанги. Найголовніше в ногах – це кількість секцій та кріплення. Найчастіше триноги складаються з трьох секцій, рідше з чотирьох, чим більше секцій, тим стійкіша конструкція.

Розпірки роблять конструкцію стійкішою, але при цьому позбавляють можливості розставити ноги широко. Як правило, розпірки мають бюджетні моделі.

Центральна штанга рухається вертикально, що дозволяє точно встановити висоту камери. Це набагато зручніше, ніж підганяти кожну з трьох ніг до потрібної висоти. Під центральною штангою буває невеликий гачок. Він дозволяє прикріпити до неї вантаж, який гаситиме коливання штатива і зробить його більш стійким.

Штативна голова

Штативні голови відрізняються конструкцією та, відповідно, призначенням. Вони бувають двох типів:

1. 3D-голова. Кожна ручка 3D-головки обертає камеру у певній площині: по вертикалі, горизонталі та навколо своєї осі. Також у 3D-головках є можливість повернути камеру на 90 градусів для знімання вертикальних кадрів. Плюси такого управління очевидні: можливість орієнтувати камеру лише в одній площині, залишаючи положення в інших площинах без змін. Мінус у тому, що орієнтація у трьох площинах займає час.

2. Кульова голова. В основі конструкції кульової головки – шарнір. На ньому закріплено майданчик з камерою, що обертається у всіх площинах. Сама кульова головка, навпаки, має один важіль, що фіксує обране положення. Таким чином, для повної переорієнтації камери достатньо повернути камеру вручну та закріпити положення.

Сьогодні голова для штатива виготовляється багатьма виробниками фото/відео обладнання, найвідомішими з яких є: італійська фірма Манфротто, німецька компанія Кульман, корейський вендор Вангард, китайський бренд Бенро та інші.

Майданчик для кріплення камери

Майданчик встановлюється на штативну голівку. Основне призначення – швидке та надійне кріплення камери. У майданчик часто вбудовують бульбашкові рівні для того, щоб можна було встановити камеру, що особливо цінне для панорам, знімання пейзажу і архітектури.

Панорамна головка

Для дійсно якісного знімання панорам потрібна панорамна головка. Використовуючи її, ви можете уникнути проблем зшивання панорамних кадрів. Річ у тому, що при зніманні панорам зі звичайною головкою камера обертається навколо гнізда штатива. Від цього виникають проблеми «стикування» кадрів, викликані паралаксом. На панорамній головці фотоапарат обертається навколо нодальної точки об'єктива, що дозволяє уникнути спотворень.

Матеріали штатива

У бюджетних моделях основний матеріал – пластик, з нього роблять ручки, майданчики, голови та фіксатори. Але пластик буває різний, і в бюджетному випадку це скрипучий матеріал, який досить сильно люфтить. Для виготовлення ніг використовують алюміній. Такі штативи досить легкі та дешеві. І основну функцію вони виконують нормально.

Професійні моделі виготовляють із титану, магнію або вуглепластику (карбону), який не поступається за міцністю алюмінію, але легший. Цей пластик більш якісний та довговічний. І якщо ви закріпите майданчик, то він не те, що люфтити не буде, ви його на міліметр зрушити не зможете.

Що слід враховувати при виборі

Тепер, коли ви знаєте конструкцію, можна братися до покупки моделі, що підійде саме вам. При виборі визначте собі дві основні речі. Купуйте штатив з розрахунком на необхідне вам навантаження, а також вирішіть, які його функції вам дійсно потрібні і, виходячи з цього, вибирайте відповідний за функціоналом виріб.