Контракти.ua

1717  —  08.07.23
"Спадок" УПЦ МП: у Лаврі комісія виявила портрет Миколи ІІ

Як виявилося, УПЦ МП також повністю проігнорувала санітарні та протипожежні норми в будівлях Нижньої лаври.

6 липня, в Києво-Печерській лаврі комісія заповідника продовжила процес опечатування корпусів Нижньої лаври. Пише ТСН. 

Про це передає пресслужба Мінкульту.

В одному з приміщень виявили "цікаві" знахідки – портрети російського імператора Миколи ІІ та його дружини.

"Нові знахідки в Лаврі. Цього разу – портрети російських імператорів. Це "спадок", який лишила за собою УПЦ МП і який сьогодні виявила Комісія Заповідника при огляді приміщень", – йдеться в повідомленні Мінкульту.

Комісія заповідника (Національний заповідник "Києво-Печерська лавра") сьогодні зайшла на територію Нижньої лаври, провела огляд та опечатування 3-х корпусів: 70 (Резиденція митрополита Онуфрія), 69, 71.

Комісія поскаржилася, що результати огляду невтішні – представники УПЦ МП повністю проігнорували санітарні та протипожежні норми. Проте така ж ситуація була й під час інших оглядів.

"Імперським наративам та пропаганді – не місце в українській церкві", – підсумували в Мінкульті.

Зазначимо, що портрети російського імператора Миколи ІІ та його дружини Олександри Федорівни не вперше виявляють у церквах УПЦ МП. 2000 року Миколу ІІ та його сім'ю, які були вбиті більшовиками, канонізовано як святих РПЦ. Це рішення навіть у самій Росії було сприйняте неоднозначно та вважалося політичним.

Нагадаємо, що сьогодні, 6 липня, в Києво-Печерській лаврі знову сталися сутички між вірянами та правоохоронцями. Віряни УПЦ МП заважали роботі комісії заповідника та правоохоронцям.

Попри рішення суду, УПЦ МП відмовляється звільняти територію Нижньої лаври.

Так, 4 липня до Києво-Печерської лаври вже прибувала комісія Мінкульту. Проте ченці й віряни Московського патріахрату традиційно не давали працівникам комісії доступу до приміщень.