Контракти.ua

1170  —  05.07.23
12 невідомих фактів про Поділ від сайту "Мій Київ"
12 невідомих фактів про Поділ від сайту

Про цей район ходять легенди. Хтось читав про нього в книгах, хтось бачив фільми, комусь він здається старим і непривітним. Це все про Поділ. Мій Київ зібрав для вас дванадцять невідомих фактів про незвичайний район Києва.

Факт №1: Поділ – найстаріший район Києва

Поділ виник ще за часів Київської Русі. На подолі міста (околиці) розташовувалися ремісничі майстерні та велике торжище. Відлуння того періоду можна зустріти у назвах вулиць – Хорива, Щекавицька, Кирилівська, а на місці давньоруського торжища стоїть Житній ринок.

Факт №2: Поділ був центром Києва

Після руйнування Києва татаро-монголами у 1241 році, Поділ став центром міста. Саме тут розташовувалися Магістрат, а пізніше було збудовано і ратушу.

Факт №3: Поділ не лише місце народження Михайла Булгакова, а й місце дії «Білої гвардії».

У різні часи Поділ ставав притулком для культурних та історичних діячів. Так саме на Подолі Михайло Булгаков почав писати свій знаменитий роман «Майстер та Маргарита». Саме на Подолі письменник поселив сім'ю Турбіних – героїв роману «Біла гвардія». Будинок Булгакова досі зберігся у первозданному вигляді і діє як будинок-музей.

Факт №4: Гоголівський «Ніс» родом із Подолу

Подейкують, що, прогулюючись непривітним осіннім днем Подолом, до Миколи Гоголя прийшла ідея написати розповідь «Ніс». Щоправда, це чи вигадка досі невідома, але пам'ятник гоголівському носу шанувальники творчості письменника на Андріївському узвозі поставили.

Факт №5: На Подолі є «дім» Британського короля

"Замок Річарда" - будова в стилі вікторіанської епохи на Андріївському узвозі має цікаву історію. Побудований на початку ХХ століття він неодноразово змінював власників. Причиною тому за київськими легендами було прокляття. Так усі власники після придбання замку раптово вмирали. А будинок і сьогодні стоїть занедбаним.

Факт №6: На Подолі був замок литовського правителя

У 1370-80-ті роки, коли Поділ став центром Києва, на Замковій горі було споруджено дерев'яний замок литовського воєводи. Він проіснував всього 100 років, а оптом був спалений до тла монгольською навалою.

Факт №7: Поділ – колиска українських лідерів

Києво-Могилянська академія, що знаходиться в центрі Подолу, в різний час була альма-матером для видатних діячів мистецтва, науки та політики, таких як Іван Мазепа, Богдан Хмельницький, Пилип Орлик, Григорій Сковорода та багато інших.

Факт №8: Олександр Купрін був вантажником на Подолі

Письменник Олександр Купрін на самому початку своєї творчої кар'єри жив саме на Подолі — у дешевому готелі поряд із Перехрестям Боричового узвозу та вулиці Сагайдачного. Тут він заробляв собі на їжу та оплату житла розвантаженням товарів із торгових суден.

Факт №9: По Подолу ходив трамвай

За часів Радянського Союзу з вулиці Сагайдачного прибрали трамвай, щоб збудувати станції метро Контрактова та Поштова площа. До цього прямим маршрутом можна було доїхати з Подолу до центру міста. Трамвай проїжджав Європейську площу та прямував у бік Маріїнського парку.

Продовження нашого списку можете знайти на My-Kiev.com. Ви дізнаєтесь ще 3 цікавих факти, а також більше нових подробиць про Поділ і не тільки.

Статьи по теме
Відомий бізнесмен продовжує підтримувати Україну
Відомий бізнесмен продовжує підтримувати Україну

Рінат Ахметов стверджує, що мирний договір із рф можливий тільки на умовах України, яка, зокрема, вимагає виведення російських військ і відновлення контролю над усіма захопленими територіями. Бізнесмен наголосив, що Україна бореться не тільки за свою свободу, а й за свободу всієї Європи. Рінат Ахметов подав позов до Європейського суду з прав людини проти росії, вимагаючи компенсації за грубі порушення його майнових прав під час неспровокованої військової агресії росії проти України.
02.09 — 432

Игристые из разных стран мира — названия и характеристики
Игристые из разных стран мира — названия и характеристики

Игристое — легкий приятный на вкус алкоголь, который ассоциируется с новогодними праздниками и значимыми событиями. По привычке многие все его виды называют шампанским. При этом надпись Champagne может стоять только на винах, произведенных в Шампани классическим методом из определенных сортов винограда. Игристые, произведенные в других странах, имеют свои названия и характеристики, с которыми предлагаем вам ознакомиться.
29.04 — 392

Як урізноманітнити меню при ГВ?
Як урізноманітнити меню при ГВ?

Правильне і різноманітне харчування при грудному вигодовуванні (ГВ) відіграє ключову роль у забезпеченні не тільки здоров'я жінки, а й в розвитку і здоров'ї малюка. Дієта при ГВ повинна бути збалансованою, різноманітною і корисною, щоб забезпечити організм всіма необхідними поживними речовинами, та збагатити склад грудного молока.
06.03 — 348