Контракти.ua

1664  —  02.07.23
ЄС готується до наступної пандемії
ЄС готується до наступної пандемії

Європейська комісія, після пандемії COVID-19, підписала контракт з групою з чотирьох виробників вакцин, щоб зарезервувати виробничі потужності на випадок майбутніх спалахів захворювань.

Угода підписана з американським фармацевтичним гігантом Pfizer, іспанськими виробниками вакцин HIPRA та CZ vaccines, а також голландською компанією Bilthoven Biologicals і охоплює потужності, достатні для виробництва 325 мільйонів доз на рік вартістю 160 мільйонів євро на рік, передає POLITICO.

Контракт включає низку різних типів вакцин: мРНК-вакцини, які були вперше застосовані під час COVID-19, а також вакцини на основі вірусних векторів і білків. Угода є безстроковою.

Європейський Союз має намір продемонструвати, що він засвоїв уроки останньої пандемії, коли COVID-19 прорвався через весь блок, змусивши країни намагатися контролювати поширення вірусу за допомогою жорстких соціальних обмежень.

ЄС також опинився в гонці зі США, Великою Британією та іншими країнами, щоб отримати дози від обмеженої кількості виробників вакцин через обмеження в постачанні. Угода спрямована на уникнення подібної ситуації та має на меті швидке розгортання вакцинації в разі виникнення надзвичайної ситуації в майбутньому.

Згідно з умовами контракту, ЄС бронює і оплачує виробничі потужності з виробництва вакцин у фармацевтичних компаній, які обіцяють поставити певну кількість доз, якщо вони розроблять вакцину в умовах пандемії. По суті, у звичайний час ЄС платить за невикористані потужності з виробництва вакцин, щоб мати страховку на випадок надзвичайної ситуації.

Домовленість була досягнута в рамках програми ЄС FAB, якою керує орган блоку з питань готовності до пандемії – Європейський орган з реагування на надзвичайні ситуації в галузі охорони здоров'я (European Health Emergency Response Authority). Вона була запущена у квітні 2021 року, коли COVID-19 все ще вважався надзвичайною ситуацією, пов'язаною з пандемією. Це перший комерційний результат програми.

ЄС вже має подібні угоди щодо резервування потужностей для виробництва вакцин проти пташиного грипу з компаніями GlaxoSmithKline та Seqirus.

Статьи по теме
Pfizer і BioNTech заявили про ефективність їхньої вакцини проти Омікрона
Pfizer і BioNTech заявили про ефективність їхньої вакцини проти Омікрона

У Pfizer і BioNTech заявили, що їхня вакцина нейтралізує штам Омікрон при трьох дозах.
08.12.21 — 836

В Польше хотят облегчить трудоустройство врачей из Украины
В Польше хотят облегчить трудоустройство врачей из Украины

Министерство здравоохранения Польши подготовило изменения, которые позволят облегчить трудоустройство врачей из-за пределов ЕС.
24.10.19 — 1856

В Украине запретили лекарственное средство Эспумизан
В Украине запретили лекарственное средство Эспумизан

В Украине запретили Эспумизан - лекарственный препарат для применения в случае функциональных нарушений кишечника.  
04.12.18 — 1285